Clothes the Circle

De textielindustrie is de op één na vervuilendste ter wereld. Om de textielsector te verduurzamen en mee te krijgen richting een circulaire economie, moeten bedrijven verder kijken dan hun eigen duurzaamheidstrategie en gaan samenwerken met andere ketenspelers. Dat is de visie van het Clothes the Circle netwerk, dat verschillende partijen samenbrengt. Zo zorgt het netwerk dat textielbedrijven elkaar kunnen vinden om relevante connecties te leggen en nieuwe samenwerkingen aan te gaan. De ambitie? Een volledig circulaire textielindustrie. En met die industrie een zo groot mogelijke vuist maken zodat de consument daadwerkelijk circulaire mode aanschaft.

Clothes the Circle is een netwerk van textielondernemers die betrokken zijn bij de waardeketen van post-consumer textielafval. Dat wil zeggen, textielafval dat ontstaat nadat een product wordt afgedankt door de eindgebruiker. Het netwerk werkt concreet aan het terugbrengen van de hoeveelheid textielafval door samenwerkingen op te zetten tussen ketenspelers. Zo kan afgedankt textiel getransformeerd worden tot vezels voor nieuw textiel of tot grondstof voor andere productketens. Blijft er bij een bedrijf dus materiaal over? Via het netwerk van Clothes the Circle kunnen bedrijven die behoefte hebben aan dit overschot elkaar vinden. Of combineren bedrijven die werken met dezelfde soort stof hun werkzaamheden, om zo verspilling te voorkomen.

Deze bedrijven doen mee

Dit bracht Clothes the Circle al teweeg

Door relevante connecties en samenwerkingen op te zetten tussen ketenspelers, werkt het netwerk aan een circulaire keten. Benieuwd op welke manieren Clothes the Circle het textielafval al terugbracht? Hiernaast vind je afgeronde projecten binnen het Clothes the Circle netwerk.

Contact

Meer weten over dit project? Neem contact op met Bianca via b.streng@mvonederland.nl

Bianca Streng

Sectormanager Textiel


Misschien vind je dit ook interessant

Operatie herbruikbare instrumententafel
Hoe kunnen we de impact van de zorgsector verlagen? In dit project kijken we naar de kans van slagen voor een circulaire model voor instrumententafels in de operatiekamer.
Lees meer
Textiel van Nederlandse bodem
Wat als de textielproductie weer in Nederland plaatsvindt en grondstoffen op eigen land verbouwd worden? Zoals hennep, een uitstekende grondstof om in Nederland te oogsten.
Lees meer
Werkbroek op circulaire missie
Monteurs in fabrieken, magazijnmedewerkers in distributiecentra of militairen in logistieke operaties – het zijn beroepen die vragen om stevige, beschermende werkkleding. Om werkkleding die bestand is tegen intensief gebruik, slijtage en vaak wassen. Meestal kiezen bedrijven voor een mix van polyester en katoen. Niet duurzaam, wel stevig. Een recyclebaar alternatief vinden blijft een uitdaging. Daarom werkt MVO Nederland met producenten, leveranciers, merken, retailers en recyclers samen aan een circulaire werkbroek, wél gemaakt met gerecycled materiaal.
Lees meer
Bekijk alle projecten