Inclusief Ondernemen stijgt verder door naar 39,5 procent. Enerzijds is de verhouding tussen vrouwen en mannen in een directeursfunctie significant verslechterd. Anderzijds er een verbetering zichtbaar in de verhouding bij managementfuncties, terwijl ook de vertegenwoordiging in de bedrijfstop (RvB/RvC) ieder jaar vooruitgaat. De sterkste bijdrage aan de stijging levert echter het werkloosheidsverschil tussen mensen met en zonder migratieachtergrond. Dat is dit jaar afgenomen. |
De positie van mannen en vrouwen in bedrijven is nog niet gelijk. In de top, maar ook op de werkvloer. Vrouwen blijven vaker thuis voor zorgtaken, met alle gevolgen voor hun carrièrekansen van dien. Wees je hiervan bewust én nog belangrijker: pas je beleid hierop aan. Grote bedrijven van 100+ medewerkers moeten al een plan opstellen voor gendergelijkheid. En rapporteren over de resultaten. Denk na over hoe jij deze gelijkheid kunt bewerkstelligen, ook als je daartoe niet verplicht bent.
Hoewel het aandeel vrouwen aan de top toeneemt, moet de overheid zich verder inzetten om de vastgelegde eis van 33,3 procent vrouwen in rvc’s en mt’s te halen. Daarnaast is beleid nodig dat breder kijkt dan de cijfers, zodat mensen die willen werken een bijdrage kunnen leveren aan de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld door flexwerk beter in te richten, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt meer kansen te geven en te zorgen voor een inclusieve werkomgeving. Beleid is nodig om de werkeloosheid onder mensen met een migratieachtergrond in te perken.
Nederland kent zo’n 105.000 kantoorruimtes. Het gaat bij die ruimtes vaak over leegstand, over thuis- of kantoorwerken, over belhokken en vergaderruimtes. Waar het minder over gaat is dat er mensen zijn die al deze ruimtes schoonmaken. Steeds vaker gebeurt dat gewoon onder werktijd, mede dankzij schoonmaakbedrijf CSU. We interviewen Alies ten Have, lid Raad van Bestuur over haar passie voor werken met mensen: “Ken jij de schoonmaakmedewerker op je werk echt? Weet je wie het is?”
Werk kan de oplossing van persoonlijke problemen zijn, mits er wordt meegedacht met de werknemer. Geef medewerkers daarom de vrijheid om zelf beslissingen te nemen in hun werkleven. Van eigen verantwoordelijkheid over werktijden, tot werkplek en persoonlijke ontwikkeling.
Om een meer inclusieve werkomgeving te creëren helpt een gendergelijkheidsplan. Hierdoor maak je je bedrijf aantrekkelijker en voelen je werknemers zich ondersteund en gewaardeerd.
Koppel mensen die niet eenvoudig aan werk komen aan de banen die nodig zijn voor een duurzame toekomst. Kijk daarvoor vooral naar wat mensen kunnen en niet alleen naar opleiding en werkervaring.
Een belangrijke stap in het toekomstbestendig maken van jouw bedrijf is je aansluiten bij MVO Nederland. Ben je werkzaam bij mkb of grootbedrijf? En wil je samen met andere bedrijven werken aan de nieuwe economie? Word dan partner.