Het aandeel groene energie schiet omhoog door de toegenomen productie van stroom door zon en wind, én door de afname van het totale energieverbruik wegens de hoge prijzen. Vergeleken met de rest van de EU (23 procent van de energie is hernieuwbaar) blijft Nederland (15 procent) nog wel achter, maar we zijn zeker op de goede weg.
Als het gaat om de agenda voor bedrijven op het gebied van groene energie verandert er weinig: besparen, af van fossiel en op naar volledig hernieuwbaar. Het enige verschil is dat het tempo – opnieuw – omhoog moet om het Klimaatakkoord van Parijs nog te halen.
De overheid moet investeren in structurele duurzame oplossingen om tot een volledig duurzame energievoorziening te komen. Overheidsbeleid dat perspectief biedt en keuzes maakt voor de lange termijn maakt dat bedrijven weten waarin ze kunnen investeren om hun klimaatdoelen te halen. Daarnaast moet de overheid een tijdspad stellen voor de afbouw van fossiele subsidies.
Het jaar 2023 was het warmste ooit gemeten. De top vijf warmste jaren in Nederland bestaat verder uit 2020, 2014, 2018 en 2022. Niet eerder werd zo duidelijk dat de aarde opwarmt. Dat dat door het verbranden van CO2 komt mag bekend zijn. Maar wist je dat er een nog veel grotere boosdoener is? En dat dat om een gas gaat dat we gebruiken om het juist mínder warm te krijgen? We spreken met Arthur van der Lee, projectmanager bij Dutch Climate Systems (DCS), dat vanuit Nieuwleusen werkt aan een oplossing die zo maar revolutionair kan zijn.
Hoewel ‘ie niet bepaald soepel verliep, leverde de klimaatconferentie in oliestaat Dubai eind 2023 toch een slotverklaring op waarin vastgelegd is dat de wereld af moet van fossiele brandstoffen. Bereid je daarop voor, de kans is groot dat het sneller gaat dan je denkt.
Je eigen stroom produceren met zon of wind is een geweldige eerste stap. Wie nog verder wil, kan zijn eigen energie opslaan. Er zijn steeds meer aanbieders op dat gebied.
Capaciteitsproblemen op het elektriciteitsnet leiden ertoe dat niet alle nieuwe bedrijven een stroomaansluiting krijgen. Verzwaring van het net is in volle gang, maar gaat zeker nog jaren duren. Door je vraag naar elektriciteit zoveel mogelijk af te stemmen op het aanbod help je problemen te voorkomen. Doe daar zo snel mogelijk ervaring mee op; in de toekomst wordt dit wellicht verplicht.
Aan de slag met Science Based Targets
Voor partners
Dit event is geweest
Community of Practice: aan de slag met je Klimaatstrategie
Uiteraard is dit niet alles. MVO Nederland organiseert volop events over groene energie en biedt je meer praktische stappenplannen. Klik door via de knop hieronder voor een actueel overzicht en doe mee.
Een belangrijke stap in het toekomstbestendig maken van jouw bedrijf is je aansluiten bij MVO Nederland. Ben je werkzaam bij mkb of grootbedrijf? En wil je samen met andere bedrijven werken aan de nieuwe economie? Word dan partner.