Textiel van Nederlandse bodem – rond 1900 was het nog doodnormaal. Tegenwoordig komen gordijnen, tapijten of stoelbekleding veelal uit het buitenland. Maar wat nou als textielproductie weer in Nederland plaatsvindt? Wat nou als grondstoffen weer op eigen land verbouwd worden? Zoals hennep, een uitstekende grondstof om in Nederland te oogsten. In dit project maken textielpartijen hennep het duurzame alternatief voor geïmporteerde katoenen, synthetische en gemixt textiel.
Voor een duurzame textielsector moet het huidige systeem op de schop. MVO Nederland stimuleert en ondersteunt in dit project bedrijven die samen willen bouwen aan een toekomst waarin henneptextiel een milieuvriendelijk alternatief biedt voor vervuilende, synthetische textielsoorten uit intensieve, buitenlandse landbouw.
Van de boer die de hennepplant verbouwt tot de spinnerij die de hennepvezel spint tot garen. Samen met Fibershed, Hemp-drying.com, RietGoed, House of Design en Ingeborg Meijssen Textiles zet MVO Nederland een keten voor interieurtextiel op van lange vezelhennep. Een sterke, duurzamere grondstof voor textielproductie die goed in Nederland kan groeien. Dit project dient als cruciale stap op weg naar de opschaling van henneptextielproductie in Nederland.
Een circulair ketenproject is een project waarin bedrijven samen een product, proces, dienst of businessmodel circulair ontwerpen, produceren of organiseren. Het doel is altijd om het grondstoffenverbruik en de CO2-uitstoot significant te verlagen ten opzichte van de beginsituatie.
Dit circulaire ketenproject krijgt ondersteuning van het Versnellingshuis, dat het oprichten van nieuwe ketens stimuleert met de subsidieregeling Circulaire Ketenprojecten.
Staat een eerste functionerende keten voor de productie van interieurtextiel gemaakt van hennep
Is hennep geherintroduceerd in de markt als duurzaam alternatief voor geïmporteerd katoen en synthetisch textiel
En is de basis gelegd voor een binnenlandse productie van circulair henneptextiel zodat andere partijen verder kunnen
Fioen van Balgooi
Projectmanager Transitieprojecten Milieu