Operatie herbruikbare instrumententafel

Chirurgische jassen, afdeklakens, gaasjes en spuiten – materialen uit de operatiekamer worden steevast weggegooid, zelfs al zijn ze niet gebruikt. Dit maakt dat vijf procent van al het afval in Nederland afkomstig is uit de zorg. Vijf procent! Het project ‘ReUsable Tray’ – de instrumententafel gebruikt bij operaties – verlaagt de impact van de zorgsector door wegwerp te vervangen voor herbruikbaar materiaal.

Op de instrumententafel liggen standaard alle mesjes, scharen en textielproducten voor een operatie. Veel van die producten worden niet gebruikt, daarna wel steevast verbrand. De reden dat ziekenhuizen en zorginstellingen nog niet kiezen voor hergebruik? Vooral door de prijs: hergebruik is veel duurder dan wegwerpmateriaal. Dit zit ´m vooral in schoonmaak-, vervoer- en opslagkosten. Zodra meer ziekenhuizen herbruikbare materialen inzetten, dalen deze kosten. En wordt herbruikbaar dus aantrekkelijker.

Dit project is een eerste stap naar opschaling: drie ziekenhuizen testen zes maanden lang herbruikbare instrumententafels bij operaties. De resultaten helpen om de meest duurzame samenstelling te ontwikkelen en operaties te verduurzamen.

Dit doen we in een notendop

In dit project werken we aan het verlagen van de impact van de zorgsector door:

  • te onderzoeken hoe potentieel herbruikbare materialen zoals bakjes, slangen, en zorgtextiel bij operaties kunnen bijdragen aan een duurzamere zorgsector;

  • met een externe partij te kijken hoe de instrumententafel het milieu beïnvloedt (d.m.v. een Life Cycle Assessment) en hoe dit financieel uitpakt met een methode om de economische impact van technologieën, producten of processen te beoordelen (d.m.v. een Health Technology Assessment).

  • onderzoek naar gedragsverandering te doen tijdens het invoeren van het werken met herbruikbare instrumententafels.

  • het organiseren van masterclasses voor zorgpersoneel en inkopende partijen om ze te betrekken bij de duurzame oplossingen. Bianca Streng geeft een masterclass over de impact van textiel en hoe het duurzamer kan in de zorg.

Deze partijen doen mee

Samen met diverse ziekenhuizen uit Europa en enkele marktpartijen onderzoeken we hoe het circulaire model voor instrumententafels eruit zou kunnen zien. MVO Nederland werkt samen met coördinerend ziekenhuis Amsterdam UMC (projectleider Dorien Salentijn), de ziekenhuizen OLVG, LUMC, zorgtextielbedrijf Clean Lease, leveranciers van medische producten Asker Healthcare Group, Evercare Medical, Rudolf Heintel Gesellschaft MBh en onderzoeksinstelling Vienna institute for research in ocular surgery.

Contact

Meer weten over dit project? Stuur een bericht naar Bianca en stel je vraag.

Bianca Streng

Sectormanager Textiel

Dit project is gefinancierd door THCS binnen het EU Horizon Europe-programma, met steun van ZonMw, Vinnova en FFG Österreichische Forschungsförderungsgesellschaft.

Misschien vind je dit ook interessant

Textiel van Nederlandse bodem
Wat als de textielproductie weer in Nederland plaatsvindt en grondstoffen op eigen land verbouwd worden? Zoals hennep, een uitstekende grondstof om in Nederland te oogsten.
Lees meer
Werkbroek op circulaire missie
Monteurs in fabrieken, magazijnmedewerkers in distributiecentra of militairen in logistieke operaties – het zijn beroepen die vragen om stevige, beschermende werkkleding. Om werkkleding die bestand is tegen intensief gebruik, slijtage en vaak wassen. Meestal kiezen bedrijven voor een mix van polyester en katoen. Niet duurzaam, wel stevig. Een recyclebaar alternatief vinden blijft een uitdaging. Daarom werkt MVO Nederland met producenten, leveranciers, merken, retailers en recyclers samen aan een circulaire werkbroek, wél gemaakt met gerecycled materiaal.
Lees meer
Natuurlijke bouwmaterialen
In dit project werkt MVO Nederland samen met non-profitorganisatie Building Balance aan de ontwikkeling en opschaling van natuurlijke bouwmaterialen.
Lees meer
Bekijk alle projecten