Circulaire economie: oneindig gebruik van grondstoffen

Grondstofvoorraden zijn niet onuitputtelijk. Daarom is de nieuwe economie circulair: de waarde van materialen en grondstoffen blijft behouden. Bedrijven verlengen de levenscyclus van producten en maken zich stap voor stap minder afhankelijk van vervuilende, virgin grondstoffen. Door meer in eigen land te produceren maak je je als bedrijf bovendien minder afhankelijk van grondstoffen uit het buitenland.

Circulaire economie op de NEx 2025

De circulaire economie blijft voor het zesde jaar op rij rondjes draaien om de 13 en 14 procent. Het komt maar niet op schaal, omdat het nog steeds financieel aantrekkelijker is om nieuwe grondstoffen te gebruiken dan oude te hergebruiken.

Op de agenda tot 2026

Voor bedrijven

Door internationale ontwikkelingen neemt de schaarste op grondstoffen neemt alleen maar toe. Aan jou om je voor te bereiden op de grote prijsschokken die deze onzekerheden gaan veroorzaken. Bedrijven die kiezen voor een gesloten cirkel zijn veel stabieler ingericht tegen die schokken. Weet dat duurzaamheid uiteindelijk staat voor lange termijn, zonder schade aan te richten. Dat kan alleen als je garant staat voor de in- en output van je bedrijf. Dat kan alleen als dat circulair is.

Voor politiek en beleidsmakers

Het ontbreekt de overheid aan regie. En bestaand beleid is leidend. Beleid dat nog onvoldoende past bij wat circulaire bedrijven nodig hebben. Dit jaar is het tijd prioriteiten bij te stellen en de status quo van oude wetten te doorbreken. Het vereist moed en lef van de politiek om te kiezen voor circulair. En ja, dat gaat pijn doen. Maar weet ook: het risico van niets doen is nog veel groter.

Partner uitgelicht: John Geurts (Nijsen Company)

Bij Nijsen Company krijgt voedselafval een tweede leven als diervoeding – een perfect voorbeeld van de circulaire economie in de praktijk. Maar hoe bouw je een bedrijf dat zowel duurzaam als winstgevend is? In dit interview vertelt directeur John Geurts waarom circulair ondernemen meer vraagt dan mooie idealen, welke obstakels de sector nog kent en waarom samenwerking de sleutel is: "Waardedenken is goed maar het moet wel geld opleveren”.

3 tips voor circulair ondernemen in jouw bedrijf

1. Bereid je voor op 2030-wetgeving

In 2030 komt er een enorme berg wetgeving aan op circulair. Ga daar nu al mee aan de slag en je loopt dan voor op veel andere bedrijven.

2. Circulair is meer dan recycling

Het allerbeste is uiteindelijk om grondstoffen niet te gebruiken. Iets wat nog wel eens vergeten wordt als het gaat over de circulaire economie. Check de r-ladder en verklein je materialenfootprint door meer te repareren, te hergebruiken.

3. Zoek de samenwerking op

Benader partijen in je keten, ga het gesprek aan over hoe je activiteiten in je in- en uitvoer samen efficiënter kunt oplossen. Een creatief mens heeft de circulaire wereld.

Aan de slag met afval in je organisatie

Hoe ga je nu om met afval in je organisatie? Hoe zorg je ervoor dat je zelfs afvalvrij wordt?

Voor partners

Versnellingshuis
Het Versnellingshuis verbindt je kosteloos met de voor jou relevante kennis en expertise, zodat je eenvoudiger de volgende stap kan zetten met jouw circulaire onderneming
Werkbroek op circulaire missie
Monteurs in fabrieken, magazijnmedewerkers in distributiecentra of militairen in logistieke operaties – het zijn beroepen die vragen om stevige, beschermende werkkleding. Om werkkleding die bestand is tegen intensief gebruik, slijtage en vaak wassen. Meestal kiezen bedrijven voor een mix van polyester en katoen. Niet duurzaam, wel stevig. Een recyclebaar alternatief vinden blijft een uitdaging. Daarom werkt MVO Nederland met producenten, leveranciers, merken, retailers en recyclers samen aan een circulaire werkbroek, wél gemaakt met gerecycled materiaal.

Doe mee met MVO Nederland

Een belangrijke stap in het toekomstbestendig maken van jouw bedrijf is je aansluiten bij MVO Nederland. Ben je werkzaam bij mkb of grootbedrijf? En wil je samen met andere bedrijven werken aan de nieuwe economie? Word dan partner.