projects
Monteurs in fabrieken, magazijnmedewerkers in distributiecentra of militairen in logistieke operaties – het zijn beroepen die vragen om stevige, beschermende werkkleding. Om werkkleding die bestand is tegen intensief gebruik, slijtage en vaak wassen. Meestal kiezen bedrijven voor een mix van polyester en katoen. Niet duurzaam, wel stevig. Een recyclebaar alternatief vinden blijft een uitdaging. Daarom werkt MVO Nederland met producenten, leveranciers, merken, retailers en recyclers samen aan een circulaire werkbroek, wél gemaakt met gerecycled materiaal.
De te ontwikkelen werkbroek creëert een nieuwe afzetmarkt voor gebruikte veiligheidsbroeken, jassen en overalls. Zeker is nu al dat de Categorie Bedrijfskleding Rijk (CBR), dat de inkoop regelt van kleding en beschermingsmiddelen voor de gehele Rijksoverheid, de circulaire werkbroek gaat afnemen.
‘Werkbroek op circulaire missie’ stimuleert bedrijven om gebruikte werkkleding zorgvuldig in te zamelen en een tweede leven te geven. Daarmee haakt het project in op de ‘uitgebreide producentenverantwoordelijkheid’ (UPV), die producenten en importeurs van textiel verantwoordelijk maakt voor gescheiden inzameling, hergebruik en recycling van textiel. We tonen met de broek bovendien aan hoeveel gerecycled materiaal bruikbaar is voor een werkbroek en brengen de besparing in water, energie en CO2 in kaart.
MVO Nederland werkt met de volgende kledingproductiepartners samen: het ministerie van Defensie (Categorie Bedrijfskleding Rijksoverheid), Spinning Jenny, Frankenhuis, Ten Cate, CWS, Heigo en Root Sustainability. Samen zorgen we voor een gesloten-kringloopsysteem waarin we de retourstromen van afgedankt polyester- en katoentextiel in kaart brengen en deze recyclen tot hoogwaardige garens en doeken. Vervolgens verwerken we deze in broeken voor de Rijksoverheid.
We zetten de eerste stappen voor grootschalige inzameling en recycling van werkkleding
We koppelen bedrijven die werkkleding inkopen aan het nieuw gecreëerde aanbod.
We brengen aan de hand van data in kaart wat er nodig is voor een gezonde circulaire businesscase rondom textielrecyling.
Bianca Streng
Sectormanager Textiel