In gesprek met onze adviseur public affairs over de nieuwe EU-wet over ketenverantwoordelijkheid: de CSDDD

Laatst geüpdatet: woensdag 27 maart 2024

Na een periode van vier en een half jaar is de Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD), ook wel bekend als de Europese ketenzorgplichtwet die grote bedrijven verantwoordelijk stelt voor vervuiling en uitbuiting in hun productieketen, aangenomen. Na een eerdere blokkade van een aantal landen, vindt de wet in afgezwakte vorm doorgang. Wat houdt de wet in? En vooral: wat betekent dit voor ondernemers? We vragen het aan onze adviseur Public Affairs Siri de Vrijer.

Dag Siri. Praat ons even bij. Wat houdt de CSDDD ook alweer in?
Deze wet stelt minimumstandaarden voor internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het voorstel verplicht bedrijven om te weten wat er verderop in hun toeleveringsketen gebeurt. Ook moeten bedrijven volgens deze wet risico’s op bijvoorbeeld kinderarbeid of milieuvervuiling voorkomen, aanpakken en/of herstellen. De wet kan gezien geworden als een vervolg op de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), waar nu een groot deel van het bedrijfsleven al mee te maken krijgt. Die wet verplicht bedrijven te rapporteren over hun keten. Met de CSDDD wordt hun ook gevraagd daadwerkelijk actie te ondernemen om negatieve impact op mens en milieu te verminderen.

Deze wet had best wat voeten in de aarde. Waarom werd het wetsvoorstel eerst niet aangenomen?  
Er lag al een akkoord tussen het Europees Parlement en de Raad (de vergadering van EU-lidstaten). Dan zou je denken: die wet komt er. De stemmingen waarin een voorstel daadwerkelijk wordt aangenomen zijn normaal gesproken niet meer dan een formaliteit. Dit keer ging het echter anders: in de Raadsvergadering onthielden Duitsland, Frankrijk en Italië zich van stemming. De eerste twee landen wilden dat de wet meer in lijn komt met hun nationale IMVO-wetten. Door zich van stemming te onthouden, ontbrak de gekwalificeerde meerderheid die nodig is om een voorstel aan te nemen. Na nog meer onderhandelingen en afzwakking van de wet, werd de benodigde meerderheid gevonden. 

Nu is de wet er dus tóch door. Welke bedrijven moeten voldoen aan deze wet?   
De wet gaat alleen gelden voor bedrijven met meer dan 1000 medewerkers en €450 miljoen euro omzet. Dat is dus niet zo’n heel groot deel van het Nederlandse bedrijfsleven - zo’n 450 bedrijven. Toch krijgt een groot deel van het Nederlandse bedrijfsleven er wel degelijk mee te maken. Alleen al omdat die grote bedrijven informatie van hun toeleveranciers nodig hebben om hun keten in kaart te brengen en risico’s aan te pakken. Om arbeidsomstandigheden te verbeteren en milieuproblemen te voorkomen of herstellen draagt ieder deel van de keten een stukje verantwoordelijkheid.

Een wet zodat bedrijven verantwoordelijkheid nemen voor wat ze elders in de wereld doen. Goed nieuws toch?
Het is inderdaad goed dat de wet is aangenomen. Nu weten ondernemers in ieder geval waar ze aan toe zijn. Ook zorgt de wet voor een gelijker speelveld voor alle duurzame bedrijven in ons netwerk die nu al verantwoordelijkheid voor hun keten nemen uit eigen motivatie. Wij roepen de Nederlandse overheid dan ook op om de wet snel te implementeren en om het beleid te richten op het stimuleren van kennisontwikkeling en ketensamenwerking bij het héle bedrijfsleven. Want ketenverantwoordelijkheid stopt niet bij bedrijven met 999 medewerkers of minder. Specifiek het mkb heeft ondersteuning nodig om tegemoet te komen aan de vragen van grote bedrijven die straks aan de CSDDD moeten voldoen.

Wat doet MVO Nederland?
Samen met de bedrijven uit ons netwerk werken wij verder aan transparante ketens. Onder andere via de Community of Practice: aan de slag met CSRD I en onze partner meet-up in het teken van transparante ketens. Vanaf de CSRD-rapportage, waarin bedrijven hun keten in kaart brengen, is het een logische stap naar actie: het voorkomen of verbeteren van de problemen die je daar tegenkomt. Denk aan slechte arbeidsomstandigheden of negatieve milieueffecten in je keten. Veel bedrijven in ons netwerk zijn daar allang mee bezig. We gaan met hen én bedrijven die nog de eerste stap moeten zetten, aan de slag.

Meer weten over de CSDDD?

Weten hoe de CSDDD jouw bedrijf beïnvloedt, wie controleert of je voldoet en voor wie de CSDDD precies gaat gelden? We maakten een artikel met alles over deze nieuwe wetgeving, wat het betekent voor bedrijven én hoe je je het beste voorbereidt.

Meer vragen?

Neem contact op met Siri door te mailen of een berichtje te sturen op LinkedIn.

Misschien vind je dit ook interessant

Ankie

Een half jaar Ankie van Wersch bij MVO Nederland: 3 vragen

18 december 2024

We zijn een half jaar verder en het jaar 2025 staat voor de deur. Een belangrijk jaar voor de duurzame economie én voor MVO Nederland.

Lees meer

MVO Nederland pleit in Tweede Kamer voor belangen circulaire ondernemers

11 december 2024

MVO Nederland pleit tijdens de rondetafel circulaire financiering en tax shift in de Tweede Kamer.

Lees meer

Bekijk bedrijven niet zó kritisch bij vergroening

27 november 2024

Veel bedrijven zijn hard bezig met verduurzamen. Dat gaat nog niet altijd voor de volle honderd procent. Daarom is het ontmoedigend hoe op de eerste groene stappen wordt gereageerd.

Lees meer
Bekijk alle Nieuws & Opinie-artikelen

Doe mee met MVO Nederland

Een belangrijke stap in het toekomstbestendig maken van jouw bedrijf is je aansluiten bij MVO Nederland. Ben je werkzaam bij mkb of grootbedrijf? En wil je samen met andere bedrijven werken aan de nieuwe economie? Word dan partner.