Grote Nederlandse bedrijven en MVO Nederland roepen op tot opschaling circulaire economie

Laatst geüpdatet: maandag 31 maart 2025

Ikea, Bol, Zeeman, Strukton, Auping en Renewi slaan alarm en eisen dat het kabinet-Schoof direct actie onderneemt om de circulaire economie in Nederland te versnellen. Op initiatief van MVO Nederland verenigen deze bedrijven, met een gezamenlijke jaaromzet van tien miljard euro, hun krachten om de vastgelopen transitie vlot te trekken.

De oproep volgt op de alarmerende Integrale Circulaire Economie Rapportage (ICER) van het Planbureau voor de Leefomgeving, die aantoont dat Nederland stagneert in het verminderen van grondstoffengebruik. Ook Avantium, Boer Group, Modiform en LC Packaging sluiten zich aan bij dit initiatief.

De bedrijven, die al vooroplopen met hergebruik, reparatie en recycling, stellen dat politieke daadkracht nu essentieel is. Al twee decennia blijft circulaire bedrijvigheid steken op slechts 4-5% van het BBP. Deze impasse kost Nederland cruciale kansen voor economische groei, strategische onafhankelijkheid en milieubescherming.

Zes doorbraakmaatregelen

De coalitie presenteert zes concrete actiepunten:

  1. Stop de ultra fast fashion-invasie - Voer wetgeving in tegen platforms als SHEIN en TEMU die de markt overspoelen met wegwerpkleding

  2. Overheid als aanjager - Maak circulair inkopen verplicht bij alle overheidsaanbestedingen

  3. Verdubbel investeringen - Keer de geplande bezuinigingen om naar een verdubbeling van middelen voor circulaire economie

  4. Fiscale prikkels - Verlaag btw op reparaties, schrap dubbele btw op tweedehands artikelen en beloon gebruik van recyclaat

  5. Hoogwaardige recycling stimuleren - Verscherp sorteerverplichtingen en maak verbranden duurder dan recyclen

  6. Innovatie versnellen - Creëer publiek-private investeringsfondsen en experimenteerruimte voor circulaire doorbraken

"Een sterk, circulair Nederlands bedrijfsleven ligt binnen handbereik, maar vereist nieuwe economische spelregels die circulaire producten betaalbaar en toegankelijk maken voor alle Nederlanders," stelt Ankie van Wersch, directeur-bestuurder van MVO Nederland. "De bal ligt nu bij het kabinet. Alleen door gerichte maatregelen kunnen we ons toekomstig verdienvermogen versterken en een werkelijk circulaire economie realiseren."

Dit doen de bedrijven nu al

Ikea Nederland draagt bij aan de circulaire economie met vele initiatieven, onder andere door duurzaamheid altijd mee te nemen in productdesign en materialengebruik, oude IKEA meubels terug te kopen van klanten en die opnieuw te verkopen in de tweedekanshoek, reparatieservices en het recyclen van producten als matrassen.

bol draagt bij aan de circulaire economie doordat we onze klanten verliefd willen laten worden op circulair winkelen. Dat betekent onder andere dat we steeds meer refurbished producten aanbieden, klanten goed informeren over de herkomst en de milieu-impact van artikelen, en bijvoorbeeld retouren zo veel mogelijk verminderen en producten een tweede leven geven.

Avantium draagt bij aan de circulaire economie door het ontwikkelen van technologieën op basis van hernieuwbare koolstof. Hiermee creëren we de basis voor een fossielvrije chemische industrie. Een circulaire economie begint met het kiezen van circulaire, bio-based materialen zoals Releaf® by Avantium.

Zeeman draagt bij aan de circulaire economie door bij het ontwerpen van ons assortiment rekening te houden met een lange levensduur en hergebruik bij end-of-life. En door re-use (tweedehands) en circulair geproduceerde artikelen te verkopen.

Strukton draagt bij aan de circulaire economie door samen met ketenpartners de hoeveelheid primaire grondstoffen voor infraprojecten te verminderen en over te stappen naar circulaire en biobased materialen. Bijvoorbeeld door hergebruik van viaductliggers en spoorwissels, of door asfalt te maken met biobased bindmiddelen.

Boer Group draagt bij aan de circulaire economie door jaarlijks miljoenen kilo’s afgedankt textiel in te zamelen en zoveel mogelijk kleding en textiel te hergebruiken of hoogwaardig te recyclen. Met twee inzamelbedrijven, vijf sorteerbedrijven en een van Europa’s toonaangevende mechanische textielrecyclingbedrijven, gespecialiseerd in de verwerking van post-consumer textiel, zetten we textielafval om in nieuwe grondstoffen, waaronder spinbare vezels.

Auping draagt bij aan de circulaire economie door ons volledige matrassen assortiment om te zetten van traditionele moeilijk te recyclen matrassen naar circulaire matrassen die keer op keer volledig gerecycled worden tot nieuwe matrassen.

Renewi draagt bij aan de circulaire economie door als een van de grootste recyclingbedrijven in Nederland maximaal in te zetten op meer en hoogwaardigere recycling van afvalstoffen die als koolstofarme circulaire materiaalstromen kunnen worden ingezet in nieuwe producten.

Modiform draagt bij aan de circulaire economie door duurzaam leiderschap te tonen aan de Horti-en Florisector. Zo passen we bijna uitsluitend recyclaat toe in onze recyclebare en meermalig te gebruiken producten en voorzien we in een businessmodel voor recyclers en eigen in-house recycling activiteit.

LC Packaging draagt bij aan de circulaire economie doormiddel van duurzame productoptimalisatie en innovatie. We reduceren materiaal waar mogelijk, maken we gebruik van hoogwaardig gerecycled plastic en hernieuwbaar plastic, ontwerpen we verpakkingen voor closed-loop recycling en voor hergebruik en bieden we een hergebruik service.

Misschien vind je dit ook interessant

MVO Nederland pleit in Tweede Kamer voor circulair plastic

5 maart 2025

MVO Nederland pleit tijdens de rondetafel circulaire financiering en tax shift in de Tweede Kamer.

Lees meer

Claimt Trump onze grondstoffen? Dan moeten wij inzetten op circulariteit

24 februari 2025

Onze geopolitieke veiligheid staat hoog op de internationale agenda. Niet voor niets roept NAVO-baas Rutte op tot militaire weerbaarheid. Echter, de weerbaarheid van onze kwetsbare economie lijken we collectief te onderschatten.

Lees meer

Hoe Marieke Romano (Trees for All) verandering aanjaagt

14 februari 2025

Marieke Romano was op zoek naar een impuls. Die vond ze bij het Sustainability Leadership Program van TIAS en MVO Nederland.

Lees meer
Bekijk alle Nieuws & Opinie-artikelen

Doe mee met MVO Nederland

Een belangrijke stap in het toekomstbestendig maken van jouw bedrijf is je aansluiten bij MVO Nederland. Ben je werkzaam bij mkb of grootbedrijf? En wil je samen met andere bedrijven werken aan de nieuwe economie? Word dan partner.