project results
Maar liefst 124 miljoen kilo kleding belandt jaarlijks bij het afval om te worden verbrand. Wereldwijd komt maar 1 procent van al het gedragen textiel weer terug in nieuwe t-shirts, broeken of ander textiel. Kleding is daarmee een van de meest vervuilende producten ter wereld. Om dit probleem aan te pakken zette MVO Nederland het netwerk Clothes the Circle op – een circulaire productieketen voor textiel. Hierin werken we aan projecten om circulair textiel mainstream te maken en het productieproces op een menswaardige en milieuvriendelijke manier in te richten. De toegevoegde waarde van dit netwerk zagen we terug bij een project met Technische Unie.
De nieuwe, circulaire economie bereiken we niet als bedrijven zich alleen richten op hun eigen verduurzaming. Samenwerking is essentieel. Dit geldt ook voor de textielsector. Door samen te werken is bijvoorbeeld één type textiel te gebruiken voor diverse producten. De uitdaging is dan alleen vaak: hoe kom je erachter welk bedrijf ook werkt met die stof? Wie heeft er behoefte aan het materiaal dat je zelf niet meer nodig hebt? Clothes the Circle brengt partijen bij elkaar en zorgt ervoor dat textielpartijen elkaar regelmatig blijven zien in de waan van de dag.
Dit specifieke verhaal begon bij MVO Nederland-partner Technische Unie. Dit bedrijf, dat duurzaamheid hoog in het vaandel heeft, ging over naar nieuwe bedrijfskleding. Ze zochten een oplossing voor de recycling van de oude serie. MVO Nederland bracht ze in contact met Clothes the Circle-partners Boer Group, CWS, United Repair, HAVEP, Sympany, UPSET Textile, CWS, Makers Unite en i-did mee aan dit project. Tussen slow-fashion label i-did, dat van de oude bedrijfskleding vilt maakt, en Makers Unite dat van het vilt zitzakken, tassen en kantoorartikelen produceert, ontstond een intensieve samenwerking. Beide partijen werken ook nog eens met een sociale component, namelijk mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer een plek bieden.
“Dankzij deze samenwerking hebben we een bijdrage kunnen leveren aan het terugbrengen van de hoeveelheid textielafval. Het laat zien hoe Clothes the Circle als netwerk bedrijven verder helpt door ze te ontzorgen met inzameling en recycling”, aldus Fioen van Balgooi, projectmanager Clothes the Circle bij MVO Nederland.
Technische Unie maakte een video van dit projectresultaat.
Clothes the Circle brengt partijen bij elkaar en zorgt ervoor dat textielpartijen met elkaar in contact komen en samenwerking aan kunnen gaan. Boer Group, CWS, United Repair Centre, i-did, Havep, Sympany, Spinning Jenny vormen op dit moment het Clothes the Circle netwerk. Door relevante connecties en samenwerkingen op te zetten tussen ketenspelers, werkt het netwerk aan een circulaire keten. Daarbij draagt Clothes the Circle bij aan het terugbrengen van de hoeveelheid textielafval.
Meer weten? Lees ook een eerdere case van Clothes the Circle, waarin we een circulaire jurk voor minister Kaag ontwikkelden. Of lees meer over de Circular Cotton Cascade, ook een project dat is voortgekomen uit Clothes the Circle, waarin we werkten aan een circulaire katoenketen op basis van regeneratieve katoen en optimale ketensamenwerking.
Heb je vragen over dit project? Neem gerust contact op met b.streng@mvonederland.nl
Bianca Streng
Sectormanager Textiel
Een belangrijke stap in het toekomstbestendig maken van jouw bedrijf is je aansluiten bij MVO Nederland. Ben je werkzaam bij mkb of grootbedrijf? En wil je samen met andere bedrijven werken aan de nieuwe economie? Word dan partner.