In het project 'CO2-beprijzing in de zorg' werkt MVO Nederland samen met zorginstellingen, toeleveranciers en financiële instellingen aan een onderzoek: is CO2-beprijzing een effectieve strategie om de milieu-impact van de zorgsector te verminderen? Het idee waarop dat is gebaseerd is simpel: maak vervuilende zorgproducten duurder en schone alternatieven voordeliger. Maar werkt dat ook hier?

Het betalen van een CO2-prijs voor je uitstoot is het bekendste voorbeeld om duurzaam ondernemen aantrekkelijk te maken. Toch betaalt de zorgsector lang niet altijd de ‘echte prijs’ voor medische materiaal zoals infusen of OK-jassen. Dit maakt duurzame alternatieven duurder dan niet-duurzame producten. Met maatregelen, heffingen en verlagingen - zoals een bredere CO2-prijs – draaien we het om, waardoor de vervuiler uiteindelijk betaalt. 

Deze partijen doen al mee

Toonaangevende zorginstellingen Erasmus MC, UMC Utrecht, Cosis, Teva en Mediq nemen deel aan dit project samen met bedrijfspartners zoals Teva.

Wat doen we dan concreet?

Tijdens dit project werken deelnemers in vier aparte bijeenkomsten toe naar concrete oplossingen om de CO2-uitstoot te verminderen.  

  • Sessie 1 |  19 september 2024 | Inspiratie uit innovatie: succesverhalen in CO2-beprijzing 

  • Sessie 2 |  15 oktober 2024 | Verdieping: milieu-impact verminderen door CO2-beprijzing  

  • Sessie 3 |  12 november 2024 | De kosten ontmanteld: wat zijn de werkelijke kosten van een OK-jas, inclusief verborgen milieukosten en maatschappelijke impact?  

  • Sessie 4 |  18 december 2024 | Stakeholders en strategie: samenwerking om CO2-beprijzing in de zorg mogelijk te maken  

De kosten bedragen 350 euro voor partners van MVO Nederland en 750 euro voor niet-partners. Na afloop beschikken deelnemers over handvatten om in de eigen organisatie aan de slag te gaan met CO2-beprijzing. De inzichten helpen inkopers bovendien bij het opstellen van een sterke business case die niet alleen economische, maar ook ecologische en sociale waarde benadrukt.  

Aan de slag met CO2-beprijzing

Het uitstoten van CO2 kan niet eeuwig gratis blijven. Dit geldt voor de zorg, maar eigenlijk voor iedere sector. Wil jij aan de slag met CO2-beprijzing in jouw organisatie? MVO Nederland ontwikkelde een praktisch en concreet ‘Aan de slag met CO2-beprijzing’-stappenplan. Dit vormt de basis voor jouw acties op weg naar de implementatie in je organisatie.

Sprekers (tot nu toe bekend)

Jos Reinhoudt

MVO Expert

Voor wie is dit interessant

We nodigen seniors binnen zorginstellingen, toezichthoudende partijen, zorgverzekeraars en specialisten als beleidsmakers, CFO’s, duurzaamheidsmanagers, inkopers, medici en gezondheidseconomen uit om zich aan te sluiten bij dit project. Wel streven we naar een evenwichtige samenstelling van organisaties en functies om een veelzijdige uitwisseling van inzichten te garanderen.

Interesse?

Neem dan zo spoedig mogelijk contact op met b.maier@mvonederland.nl voor deelnamecriteria en beschikbaarheid. De ruimte is beperkt en wijzen we strategisch toe om diversiteit te verzekeren.  

 

Mede mogelijk gemaakt door

Dit project is mede mogelijk gemaakt door Zorgverzekeraars Nederland. Alle sessies vinden plaats op het kantoor van Zorgverzekeraars Nederland in Zeist.

Zorgverzekeraars Nederland

Misschien vind je dit ook interessant

Broodje Natuurlijk
Broodje Natuurlijk is een concept om aantrekkelijke en lekkere broodjes – of andere etenswaren – te ontwikkelen met en voor provincies, ministeries, gemeentes of regio’s. Alle producten op het broodje zijn afkomstig van natuurlijke landbouw en dragen dus bij aan het versterken van de natuur en biodiversiteit.
Lees meer
Pathways to Prosperity
Pathways to Prosperity werkt om duurzame en inclusieve inkooppraktijken de norm te maken in de koffie- en textielsector.
Lees meer
Bomen Natuurlijk
In Bomen Natuurlijk brengt MVO Nederland boeren, inkopers en voedselproducenten samen. We stimuleren samenwerkingen en ontwikkelen concepten.
Lees meer
Bekijk alle projecten