Bomen Natuurlijk

Bomen. Je kunt ze planten, knuffelen, beklimmen en omhakken. Maar wist je ook dat bomen water vasthouden in natte periodes? Dat ze essentieel zijn voor het versterken van de biodiversiteit en bodemkwaliteit? En dat ze die rollen ook kunnen spelen om landbouwbedrijven sterker, natuurlijker én minder afhankelijk van kunstmest en pesticiden te maken? Boeren die bomen – en struiken – slim integreren in hun bedrijfsvoering werken volgens de principes van agroforestry. In Bomen Natuurlijk versterken we de markt voor deze integratie van land- en bosbouw.  

Op dit moment staat de markt voor agroforestry nog in de kinderschoenen. Veel boeren werken met een monocultuur, waardoor hun bodem in kwaliteit afneemt en hun inkomen onder druk staat. Agroforestry biedt een kans om duurzame en veerkrachtige landbouw te realiseren. Daarvoor zijn ze echter wel afhankelijk van partijen uit de hele voedselketen.  

In Bomen Natuurlijk brengt MVO Nederland boeren, inkopers en voedselproducenten samen. We stimuleren samenwerkingen en ontwikkelen concepten. De uitgangspositie: boeren telen bomen en struiken op hetzelfde land als akkerbouwgewassen of grasland. Het doel: het versterken van de biodiversiteit in Nederland en het bieden van een toekomstperspectief aan boeren. 

Dit is wat we in Bomen Natuurlijk doen 

  • We vergroten het bewustzijn over agroforestry in de voedselketen; 

  • verbinden partijen met elkaar; 

  • en ontwikkelen nieuwe businessmodellen en praktische oplossingen.  

En dit is waar we onder andere aan werken 

  • Inspiratiemarkt Lekker natuurlijk: in oktober 2024 brachten we boeren en voedselverwerkers samen op een unieke markt, waar inkopers onder andere agroforestry-producten konden proeven.

  • Verkiezing Agroforestry Ondernemer van 2024: we erkennen en belonen pioniers. Dit doen we samen met het Agroforestry Netwerk Nederland.  

  • Struweelde: we ontwikkelen waardevolle voederhagen voor boeren, waarmee ze besparen op externe inkoop, minder afhankelijk zijn van het klimaat, natuurlijk gezondere koeien hebben en bijdragen aan bodemherstel. 

  • PPS Verdienmodellen: we ontwikkelen nieuwe businessmodellen om economische groei en duurzaamheid in de landbouw te stimuleren.

Wie doen er al mee met Bomen Natuurlijk? 

Op dit moment werken Crisp, Jaarbeurs Utrecht, Wilderland, WUR, Agroforestry Netwerk Nederland, het ministerie van LNV en de Stichting Voedselbosbouw Nederland met ons mee in dit project. Deelnemers doen kennis en ervaring op over agroforestry, krijgen toegang tot marktkansen, profileren zich en dragen bij aan natuur en maatschappij. 

Aan de slag met Bomen natuurlijk

Agroforestry factsheet: van idee naar bedrijfsplan

Ben je ondernemer in de agrifoodsector en overweeg je agroforestry toe te passen? In samenwerking met Wageningen University & Research ontwikkelde MVO Nederland het Agroforestry factsheet: dit biedt je praktische stappen om een bedrijfsplan rondom agroforestry uit te denken en te ontwikkelen.

Meedoen?

Wil je meedoen met Bomen Natuurlijk of een van de concrete projecten? Neem dan contact op met Pieter Post en we bespreken de mogelijkheden. 

Misschien vind je dit ook interessant

Operatie herbruikbare instrumententafel
Hoe kunnen we de impact van de zorgsector verlagen? In dit project kijken we naar de kans van slagen voor een circulaire model voor instrumententafels in de operatiekamer.
Lees meer
Textiel van Nederlandse bodem
Wat als de textielproductie weer in Nederland plaatsvindt en grondstoffen op eigen land verbouwd worden? Zoals hennep, een uitstekende grondstof om in Nederland te oogsten.
Lees meer
Werkbroek op circulaire missie
Monteurs in fabrieken, magazijnmedewerkers in distributiecentra of militairen in logistieke operaties – het zijn beroepen die vragen om stevige, beschermende werkkleding. Om werkkleding die bestand is tegen intensief gebruik, slijtage en vaak wassen. Meestal kiezen bedrijven voor een mix van polyester en katoen. Niet duurzaam, wel stevig. Een recyclebaar alternatief vinden blijft een uitdaging. Daarom werkt MVO Nederland met producenten, leveranciers, merken, retailers en recyclers samen aan een circulaire werkbroek, wél gemaakt met gerecycled materiaal.
Lees meer
Bekijk alle projecten