Katinka Abbenbroek over Springtij Forum 2023: “Kom integraal werken aan de duurzaamheidsvraagstukken van morgen”

Vanaf 20 tot en met 22 september 2023 is het alweer de veertiende keer dat het Springtij Forum plaatsvindt op Terschelling. In een omgeving vol kunst, kennis en natuur, werken zo’n 1.000 bezoekers samen aan de verduurzaming van Nederland. Dit jaar belooft veel veranderingen ten opzichte van eerder edities. We spreken Katinka Abbenbroek, directeur van Stichting Springtij Nederland over het waarom van Springtij Forum en over de veranderingen: “Meer integratie, meer verdieping en minder vrijblijvendheid. Dat is de kern van het Springtij-programma dit jaar. Integraal werken aan de duurzaamheidsvraagstukken van morgen.”

Katinka begint te vertellen over wat Springtij nu uniek maakt ten opzichte van andere duurzaamheidsevenementen. “Allereerst natuurlijk dat het al sinds jaar en dag plaatsvindt op het mooiste Waddeneiland: Terschelling. Het eiland draagt Springtij. We leven echt drie dagen van de natuur en faciliteiten daar – inclusief onze voeding. We zijn ervan overtuigd dat een sessie in een duinpan of bij een boer de impact die het heeft vergroot. Zeker als het onderwerpen past bij de plek. Ik ben ervan overtuigd dat dat écht andere resultaten oplevert.”

Hoofd en hart

Een ander belangrijk onderscheid zit hem in de koppeling met kunst en wetenschap. “Dit doen we omdat we het hart en het hoofd willen verbinden. Het gaat in duurzaamheid veel over de feiten, maar als je mensen in beweging wilt krijgen moeten ze ook voelen. Daarbij helpen dus ook onze locatie en de festivalachtige sfeer waarmee we het terrein aankleden. En natuurlijk de unieke sprekers die belangrijk zijn voor  morgen, die bij ons al op het podium staan. Dit jaar ben ik bijvoorbeeld erg benieuwd naar Joyeeta Gupta (UvA), Frank Elderson (ECB), Peter Werkhoven (TNO) en Marjolein Moorman (PvdA).”

Springtij wil voorlopen op de ontwikkelingen in de maatschappij. Daarom zijn er dit jaar wijzigingen doorgevoerd. Abbenbroek legt uit: “We zien dat de uitdagingen die Nederland heeft op duurzaam vlak inmiddels zo groot zijn dat we ze niet meer als aparte uitdagingen kunnen aanpakken. Windmolens hangen samen met de natuur. De circulaire economie met biodiversiteit. En ga zo maar door. En dus richten we het programma dit jaar veel integraler in, aan de hand van drie clusters: plek, samen en systeem. Hoe willen we onze plek inrichten ? Op welke manier willen we samen leven? En wat voor systeem hebben we nodig om dit te doen?

Integraal

Er is voor deze indeling gekozen omdat we ze niet verkokerd kunnen blijven aanpakken, aldus Abbenbroek. “De verkokering heeft ertoe geleid dat voor elke sector en elk ecologisch vraagstuk een eigen kennis- en beleidswereld is ontstaan. Op Springtij werken mensen uit die verschillende sectoren in groepen van 50 tot 100 personen misschien wel concreter dan ooit aan de toekomst van Nederland.”

Ook nieuw zijn vier zogenaamde tracks, bedoeld om tot concrete uitkomsten te komen. “Om meer verdieping te bereiken werken we met doorlopende sessies op een specifiek onderwerp. Deelnemers aan een track werken twee dagen met een vaste groep naar een concrete uitkomst toe. Een deel van de groep nodigen we vooraf uit, een deel is open voor inschrijving. De tracks gaan over ons grondgebruik, duurzaam bouwen, anders sturen en anders tellen. We willen de uitkomsten in de politieke programma’s krijgen voor de verkiezingen van november.”

Kom ook naar Springtij

Nu zijn er mensen bij grote bedrijven – ook die zijn aangesloten bij MVO Nederland – die twijfelen of ze naar Springtij moeten gaan. Het is toch een investering van drie dagen. Katinka zegt daarover: “Naar Springtij ga je als je echt een keer buiten je eigen sector en werkveld wilt treden. Als je het hele plaatje wilt zien en dat wilt terugbrengen naar je eigen onderneming. En als je mensen wilt ontmoeten buiten je eigen netwerk, van bijvoorbeeld ministeries of NGO’s. Pas als iedereen er is en er vrijuit gesproken kan worden, maak je impact. Wat dat laatste betreft is het goed om te weten dat niks van wat er inhoudelijk in sessies wordt besproken naar buiten mag. Je kunt dus echt alles zeggen en vinden. Precies wat er nodig is dus om de duurzaamheidsvraagstukken van morgen samen op te lossen.”

Misschien vind je dit ook interessant

Hoe Dag voor DoenDenkers een Zero Waste Event werd

11 juli 2024

700 bezoekers. Nul procent restafval. Dag voor DoenDenkers 2024 was officieel een Zero Waste Event. Hoe? Dat lees je hier.

Lees meer

In gesprek met Ankie van Wersch: "We zijn te bang om fouten te maken"

11 juli 2024

Ankie van Wersch is op 1 juli gestart als directeur-bestuurder bij MVO Nederland.

Lees meer

Oplossing landbouwcrisis in schappen van online supermarkt Crisp

5 juli 2024

Dit is het eerste concrete, commerciële resultaat van Boeren Natuurlijk.

Lees meer
Bekijk alle Nieuws & Opinie-artikelen

Doe mee met MVO Nederland

Een belangrijke stap in het toekomstbestendig maken van jouw bedrijf is je aansluiten bij MVO Nederland. Ben je werkzaam bij mkb of grootbedrijf ? En wil je samen met andere bedrijven werken aan de nieuwe economie? Word dan partner.