Interview: Lara Wolters wil verantwoord en duurzaam internationaal ondernemen op de kaart zetten

Door globalisering raakt de internationale handelsketen steeds verder verweven. Toch is er nog een wereld te winnen als het gaat om internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen. Zo denkt Lara Wolters – Europees parlementslid voor de PvdA – ook. Deze maand stemde het Europees Parlement vóór haar wetsvoorstel over corporate due diligence en corporate accountability. De wet verplicht bedrijven tot het beschermen van de mensenrechten en het milieu in hun hele keten. MVO Nederland spreekt Wolters over de wet, en hoe deze mkb’ers beïnvloedt.

Hoe ben je tot je wetsvoorstel gekomen en waarom is dit zo belangrijk?

“Ik – en met mij vele anderen – denken dat we anno 2021 beter kunnen. Omdat uitdagingen in handelsketens steeds zichtbaarder zijn voor consumenten kunnen ondernemers zich niet meer verschuilen achter onwetendheid. We moeten zaken als kinderarbeid en uitbuiting aanpakken. Deze wet gaat daarbij helpen.” 

Wat gaat de wet betekenen voor toekomstbestendige bedrijven in de nieuwe economie - en dan vooral het mkb?

“Ik vind dat het mkb een zorgplicht heeft. Of je nu beursgenoteerd bent, of je bedrijf groot of klein is. Zelfs een diamanthandelaar in Antwerpen met tien mensen in dienst kan zijn materialen halen van een mijnbouwbedrijf waar kinderen werken. Het mkb wil wel, zolang het maar werkbaar is. Het moet echter niet zo zijn dat het door deze wet moeilijker wordt om te groeien. Ik hoop dan ook dat er een werkbare wet komt. En er informatie en middelen beschikbaar zijn om ondernemers te helpen te voldoen aan deze zorgplicht.” 

Zou die ondersteuning vanuit Europa moeten komen of op lidstaat niveau?

“Ik denk dat je het kan vastleggen op Europees niveau en er specifieke richtlijnen nodig zijn vanuit de Europese commissie. De toezichthouder – een onafhankelijk orgaan die zou gaan toezien op naleving van de nieuwe regels – moet op nationaal vlak een rol gaan spelen en als aanspreekpunt voor het mkb dienen. Financieel gezien zou ik zeggen dat daar Europees geld voor vrij moet komen, maar dat kan net zo goed van twee kanten komen (Europa en Nederland). Dat weten we echter pas zodra de onderhandelingen klaar zijn.’’ 

Denk je dat er genoeg Europese tools zijn voor mkb'ers of moet er meer gebeuren?

“Ik denk dat Europa daar nog wel een slag in kan slaan. De OESO zet steeds meer in op data die beschikbaar is over landen of sectoren, maar deze is nog te beperkt voor mkb’ers om er hun voordeel mee te doen. Modernere technologie moet ingezet worden om de keten als het ware te tracken. Er zijn bijvoorbeeld voorstellen om kleding een barcode te geven, waarmee je direct ziet of het afkomstig is uit een probleemgebied.” 

Wat kunnen bedrijven verwachten in de toekomst?

“In juni 2021 verwachten we een officieel voorstel van de Europese Commisie. Als Europees Parlement hebben we duidelijk gemaakt hoe de wet eruit moet komen te zien en hopen we dat deze grotendeels wordt overgenomen. Daarnaast moeten ook lidstaten een positie innemen. Kaag zei dat Nederland koploper moet worden op duurzaam ondernemen. Goed, maar dat moet dan wel concreet wat betekenen, natuurlijk.

Ik verwacht dat er ten vroegste in de zomer van 2022 een akkoord kan zijn. Het duurt even, maar dan heb je wel een wet die voor 27 lidstaten geldt.’’ 

Onlangs dienden de CU, GroenLinks, SP en PvdA een wetsvoorstel in dat bedrijven verplicht om transparant te zijn over de impact op mens en milieu. Hoe kijk je hier tegenaan?

“Het is jammer dat twee van de initiatiefnemers niet meer in de Tweede Kamer zitten. Maar het Nederlandse voorstel heeft veel overeenkomsten met de Europese versie, dus daar kan ik me inhoudelijk goed in vinden. Ik hoop dat Nederland zich in Brussel hard gaat maken voor die zorgplicht. Nationale initiatieven dragen uiteindelijk allemaal bij aan de politieke druk die nodig is om dit op Europees niveau erdoorheen te krijgen.’’ 

Meer informatie

Wil je als ondernemer een eerste stap zetten in het verminderen van de risico’s in je handelsketen? Doe dan gratis een check in onze MVO Risico Checker en ontdek welke internationale mvo-risico’s je loopt met jouw handelsactiviteiten en wat je kunt doen om die risico’s te beperken.

Misschien vind je dit ook interessant

Hoe Dag voor DoenDenkers een Zero Waste Event werd

11 juli 2024

700 bezoekers. Nul procent restafval. Dag voor DoenDenkers 2024 was officieel een Zero Waste Event. Hoe? Dat lees je hier.

Lees meer

In gesprek met Ankie van Wersch: "We zijn te bang om fouten te maken"

11 juli 2024

Ankie van Wersch is op 1 juli gestart als directeur-bestuurder bij MVO Nederland.

Lees meer

Oplossing landbouwcrisis in schappen van online supermarkt Crisp

5 juli 2024

Dit is het eerste concrete, commerciële resultaat van Boeren Natuurlijk.

Lees meer
Bekijk alle Nieuws & Opinie-artikelen

Doe mee met MVO Nederland

Een belangrijke stap in het toekomstbestendig maken van jouw bedrijf is je aansluiten bij MVO Nederland. Ben je werkzaam bij mkb of grootbedrijf ? En wil je samen met andere bedrijven werken aan de nieuwe economie? Word dan partner.