Hoe Dag voor DoenDenkers een Zero Waste Event werd

Nieuws

Laatst geüpdatet: donderdag 11 juli 2024

700 bezoekers. Nul procent restafval. Dag voor DoenDenkers 2024 was officieel een Zero Waste Event. Één ding is zeker: aan het restafvalvrij maken van het grootste zakelijke duurzaamheidsfestival in het Beatrix Theater Utrecht ging een hoop denken en veel doen aan vooraf. Wat precies? Karen Guttenberg-Bakx, sales engineer Zero Waste Events bij Renewi EcoSmart praat ons bij.

Het afvalvrij maken van een evenement is meer dan simpelweg wat prullenbakken neerzetten. Véél meer. Het begint bij de allereerste ideeën. Waar vindt het plaats, voor hoeveel mensen, serveer je lunch en wie zijn betrokken?

“We brengen de hele keten die bij zo’n groot evenement betrokken is in kaart”, legt Karen uit. “Van de catering en de koffieproducenten tot leveranciers van aankleding en het productieteam. Bij elke schakel denken we na over hoe afval te minimaliseren en duurzaamheid te maximaliseren." 

Voorkomen is beter dan genezen 

Als er geen afval is kunnen mensen het ook niet verkeerd weggooien. Niet voor niets het motto van Renewi: waste no more. De organisatie van Dag voor DoenDenkers werkte volgens het tienstappenplan voor afval- en grondstoffenmanagement van Renewi EcoSmart om dit voor elkaar te krijgen.

Stap vijf uit het stappenplan is een belangrijke: deze bepaalt of de afvalstromen wel nodig zijn. Je gaat uit van de  de 10 R ladder. Alles wat tijdens het evenement naar binnen gebracht wordt als product of verpakking leg je tegen de 10 R ladder aan. Je vraagt je voor ieder potentieel afvalproduct af: is het nodig? Is er een duurzamer alternatief? Is hergebruik of reparatie mogelijk? Zo niet, is het te recyclen of kan het afval verwerkt worden zodat energiewinning optreedt? 

Het 10 stappenplan

Bekijk het stappenplan om te zien welke stappen MVO Nederland nam om Dag voor DoenDenkers 2024 afvalvrij te maken.

“Als je event eenmaal restafvalvrij is, denk je na over de details. Serveer je de suiker in zakjes of in een pot? Bied je drinken aan in flesjes of schenk je het uit zoals we met de mocktails hebben gedaan? Dat soort ogenschijnlijk kleine beslissingen dragen allemaal bij aan het lage percentage restafval.” 

Communicatie  

De communicatie voorafgaand en tijdens het evenement draagt bij aan het succes. Van de studenten die meehelpen in de catering tot de afvalverwerker die de vrijgekomen afvalstromen verwerkt – iedere stakeholder moet op de hoogte zijn dat het om een Zero Waste Event gaat. “Het kan niet zo zijn dat we netjes afval scheiden, maar dat dat vervolgens belandt in één grote afvalcontainer waarin alles weer bij elkaar komt.” 

Om het afval bij de bron al goed te scheiden, moet het voor bezoekers duidelijk zijn waar ze iets als hun servet moeten weggooien. “Hiervoor bieden we twijfelbakken. Deze noemen we zo omdat ze de bezoeker aan het denken zet. Een afvalcoach sorteert deze bak na afloop uit. Uiteindelijk is dit efficiënter dan dat we andere reststromen vervuilen.” 

Etensresten 

Met zo’n laag percentage restafval kun je denken: kan er überhaupt nog wel iets beter? Dat kan altijd, benadrukt Karen. “Dit jaar bleef er opvallend veel eten over. Een deel ervan kwam nog goed terecht via Too Good To Go, een plek waar je onverkochte voedingsproducten voor de helft van de prijs of minder koopt. Door vooraf uit te vragen hoeveel bezoekers je te eten hebt verklein je dit overschot aanzienlijk.” 

Dag voor DoenDenkers 2025

Volgend jaar organiseren we weer een Dag voor DoenDenkers en natuurlijk gaan we de uitdaging aan. Ook de volgende editie streven we naar zo min mogelijk restafval. Meer over Dag voor DoenDenkers lees je hier.

Misschien vind je dit ook interessant

Hoe Marieke Romano (Trees for All) verandering aanjaagt

14 februari 2025

Marieke Romano was op zoek naar een impuls. Die vond ze bij het Sustainability Leadership Program van TIAS en MVO Nederland.

Lees meer

Nederlandse bedrijven roepen op tot voortzetting van Europese duurzaamheidsregels

12 februari 2025

NS, TenneT, Verstegen, Stedin, Triodos Bank en tientallen grote en kleine bedrijven roepen in een gezamenlijk statement de Europese Commissie en het Nederlandse kabinet op om door te gaan met duurzame wetgeving.

Lees meer

Gerard de Leede (Solarge): “De grote uitdaging voor de energietransitie ligt bij investeerders”

5 februari 2025

Zonnepanelen. Voor veel mensen misschien wel de meest zichtbare kant van de energietransitie, maar ook met negatieve connotatie. Gerard de Leede (Solarge) zag een kans en vertelt.

Lees meer
Bekijk alle Nieuws & Opinie-artikelen

Doe mee met MVO Nederland

Een belangrijke stap in het toekomstbestendig maken van jouw bedrijf is je aansluiten bij MVO Nederland. Ben je werkzaam bij mkb of grootbedrijf? En wil je samen met andere bedrijven werken aan de nieuwe economie? Word dan partner.