Het klimaat is geen w.v.t.t.k.

Ankie

Auteur: Ankie van Wersch - Directeur-bestuurder | MVO Nederland

Laatst geüpdatet: maandag 28 oktober 2024

Ik zit in een lunchmeeting met een bevriende directeur-bestuurder. We hebben het over onze toezichthoudende boardmeetings. Ineens slaakt ze een diepe zucht: "Onbegrijpelijk toch? Pas na twee uur diep vergaderen over onze cijfers komt er bij de w.v.t.t.k. voor het eerst de vraag: hoe zie je eigenlijk de klimaatrisico's van de organisatie?"

Ik begin te lachen. Met het schaamrood op de kaken moet ik bekennen dat ik laatst dezelfde vraag stelde in een boardmeeting. En ja, dat was ook pas aan het eind. 

Het is eigenlijk bizar dat dat blijkbaar de plek is die organisaties het klimaat geven. De cijfers gaan nog altijd voor. Terwijl, ook het klimaat gaat over cijfers. Juist. Toezichthouders en commissarissen hebben een taak: organisaties toekomstgericht maken. En dat is inclusief natuur en maatschappij.

Maar hoe zorg je er nou voor dat dit niet steeds het w.v.t.t.k.-tje (wat verder ter tafel komt) van je meeting is? Hoe kunnen bestuurders en commissarissen beter kijken naar de risico’s van de toekomst? Vanuit mijn ervaring geef ik graag vier praktische tips.

1. Bouw voort op de CSRD-rapportage

De CSRD is bij veel bedrijven nog een 'moetje' voor de accountant. Dat is jammer. Bestuurders en toezichthouders kunnen de wet juist gebruiken om een organisatie integraal te verduurzamen. En dat begint in de bestuurskamer. Een CSRD-overzicht helpt je te begrijpen hoe de organisatie zich verhoudt tot de maatschappij en laat de risico's en kansen voor de toekomst zien. Daarom organiseert MVO Nederland ook altijd een C-level-ontbijt op onze CSRD-trainingsdagen.

2. Verdiep je

Recent onderzoek bij de Fortune 500-bedrijven in de VS laat zien dat slechts 13 procent (!) van de toezichthouders kennis heeft op het gebied van klimaatverandering. Een organisatie sturen op de risico’s van de toekomst is niet mogelijk als je niet weet waar het over gaat. Denk hierbij aan korte cursussen op internationale universiteiten. Maar je kunt ook experts uitnodigen in je boardmeeting. Wij werken met partners aan een inhoudelijke opleiding voor toezichthouders, dus houd de MVO Nederland-kanalen in de gaten als je die wilt volgen.

3. Zet de volgende generatie in je Raad van Toezicht en Raad van Commissarissen

Benoem iemand die de toekomstgerichte risico’s begrijpt. Iemand die er als bestuurder in de toekomst mee heeft te dealen. De volgende generatie dus. Zo stomen we niet alleen de organisatie klaar voor de toekomst, maar ook een nieuwe generatie voor besturen in woelige tijden. 

4. Toon lef

Misschien wel de allerbelangrijkste tip. Deze transitie vraagt om leiders die dit onzekere pad durven te betreden. Die kunnen toegeven dat ze niet precies weten waar het heen gaat, maar die wel voelen dat het belangrijk is om grote stappen te zetten.

Bij deze beloof ik op de volgende bestuurdersmeeting ervoor te zorgen dat klimaat een vast agendapunt wordt. Als jullie dat nou ook doen, dan komen we stap voor stap een heel eind. MVO Nederland helpt graag.

Dag van de Commissaris

Op donderdag 7 november 2024 organiseren we samen met de NCD de Dag van de Commissaris. Centrale vraag: hoe kunnen we de behoeften van vandaag vervullen, zonder de mogelijkheden van toekomstige generaties te compromitteren? Ik leid zelf een interactieve sessie over transformatief leiderschap. Wat is jouw rol als leider binnen de transitie naar de nieuwe economie? Aan de hand van verschillende dilemma’s ontdek je wat binnen jouw organisatie(s) de meest voorkomende en bovenal herkenbare thema’s zijn. Waar loop je tegenaan? Hoe kun je als RvC en RvT de organisatie hierop voorbereiden?

Webinar: netcongestie als zegen

Elk kwartaal organiseren we met onze partner Ebbinge een webinar voor bestuurders en commissarissen. Op dinsdag 19 november 2024 (9.00 - 10.00 uur) is de volgende en ontvangen we Resi Becker, David Peters en Rutger van der Leeuw. Resi is CEO van Essent en commissaris bij Port of Amsterdam en Menzis. David is lid RvB van Stedin en verantwoordelijk voor de transitie. Rutger is CEO van Enexis. 

Waarom échte leiders juist nu een stap voorwaarts zetten? We verbruiken meer en meer energie. Niet alleen door onze stijgende consumptie, maar ook door verduurzaming stijgt het gebruik van elektriciteit. Het stroomnet is vol. Niet iedereen kan worden aangesloten. Netcongestie heet dit. Vaak wordt dit als belemmering voor de verduurzaming van onze economie gezien. Maar is dat zo? Dwingt netcongestie niet tot andere, betere stappen voorwaarts? Wat vraagt dit van bestuurders? En van commissarissen?  

Doe kosteloos mee en meld je aan op de website van Ebbinge.

Misschien vind je dit ook interessant

De landbouwtransitie op een broodje: 25.000 Broodjes Utrecht verkocht

4 november 2024

Broodje Utrecht is al 25.000 keer over de toonbank gegaan in bedrijfsrestaurants van onder meer de NS, Koninklijke Jaarbeurs en Provincie Utrecht.

Lees meer

MVO Nederland benoemt Romke de Jong tot lid Raad van Toezicht

28 oktober 2024

MVO Nederland, het bedrijvennetwerk van duurzame ondernemers, benoemt Romke de Jong (40) tot lid van de Raad van Toezicht.

Lees meer

Nationale CSRD-enquête: 70 procent bedrijven goed voorbereid op CSRD

16 oktober 2024

Dat is een van de conclusies uit de Nationale CSRD Enquête 2024 van MVO Nederland, MT/Sprout en Change Inc.

Lees meer
Bekijk alle Nieuws & Opinie-artikelen

Doe mee met MVO Nederland

Een belangrijke stap in het toekomstbestendig maken van jouw bedrijf is je aansluiten bij MVO Nederland. Ben je werkzaam bij mkb of grootbedrijf? En wil je samen met andere bedrijven werken aan de nieuwe economie? Word dan partner.