Laatst geüpdatet: donderdag 26 oktober 2023
Wie wel eens een legpuzzel maakt, weet dat alles begint bij de hoeken en de randen. Ze geven je een kader om in te werken. Ze bepalen je perspectief op hoe groot je uitdaging is. En geven houvast voor gerichte actie. Vanuit dat kader is het veel makkelijker passen, meten en proberen. Stukje voor stukje bouw je zo aan je doel: een complete puzzel. Het is wat dat betreft net duurzaam ondernemen. Als de kaders en doelen duidelijk zijn, kunnen ondernemers investeren, beslissen en kansen pakken. Wat dat betreft is het jammer dat in de verkiezingsprogramma’s van veel politieke partijen die randen van de puzzel volledig ontbreken.
Oorlog en polarisatie domineren de media. Bestaanszekerheid lijkt het belangrijkste verkiezingsthema te worden. Tegelijkertijd laten wetenschappers, boswachters en snelwegplakkers zich horen over de staat van ons klimaat en de natuur. Ook zien we een grote wisseling van de wacht bij zowel klassieke middenpartijen als aan de flanken. Ik begrijp mensen dan ook zeker als ze zeggen dat dit de belangrijkste verkiezingen in jaren worden. Grote vraag voor het Nederlands bedrijfsleven: gaat de nieuwe coalitie de duurzame transitie versnellen? Eerlijk: dat lijkt heel lastig te gaan worden.
MVO Nederland analyseerde de verkiezingsprogramma’s van de politieke partijen op de zeven thema’s van een nieuwe, duurzame economie. De belangrijkste conclusie: we zien veel mooie woorden over ondernemen binnen de grenzen van natuur en maatschappij. Maar te weinig partijen maken die woorden echt concreet. Het ontbreekt aan langetermijndoelen, aan maatregelen en wetten. Terwijl juist die bepalen waar een partij voor staat. Het gevaar daarmee is dat de grootste nachtmerrie voor duurzame ondernemers waarheid kan worden: een coalitieakkoord vol mooie woorden maar zonder langetermijnperspectief, kaders en doelen.
En tuurlijk, er zijn ook partijen die wél duidelijk worden. Maar als we de peilingen mogen geloven zit een meerderheid voor die partijen er nog niet in. En dus dreigen afgezwakte duurzaamheidsambities tijdens de coalitievorming.
Welke kabinetssamenstelling het ook wordt, een ding weet ik zeker: de rol van MVO Nederland wordt op deze manier alleen maar relevanter. Want als ik hier iets heb geleerd is het wel dat wij het wél concreet maken. Van media tot in de Tweede Kamer: we laten keer op keer horen welke regels ondernemers wel en vooral ook niet nodig hebben om duurzaam ondernemen eenvoudiger – en uiteindelijk de standaard – te maken: waar moet het kabinet normeren, beprijzen en subsidiëren? En waar juist niet?
Hoewel er geen grote wijzigingen meer zijn te verwachten in de verkiezingsprogramma’s, wil ik de politieke partijen toch oproepen om straks alle puzzelstukken op tafel te gooien. Om onze toekomst voorop te zetten. Om te laten zien waar je echt voor staat richting een duurzame economie – vooral op lange termijn. Om vervolgens in het coalitieakkoord aan duurzame ondernemers te laten zien hoe de hoeken en randen van de puzzel eruit komen te zien, zodat zij de rest van de afbeelding samen kunnen leggen. Aan ons zal het niet leggen, eeh.. liggen.
Benieuwd hoe de verschillende politieke partijen scoren op de zeven NEx-thema’s? Je bekijkt de analyse via de knop hieronder.
MVO Nederland lanceert Broodje Nijmegen
MVO Nederland introduceert met Radboud Universiteit, Radboudumc en de HAN het Broodje Nijmegen. Dit broodje bevat ingrediënten van lokale, natuurlijke boeren.
Een belangrijke stap in het toekomstbestendig maken van jouw bedrijf is je aansluiten bij MVO Nederland. Ben je werkzaam bij mkb of grootbedrijf? En wil je samen met andere bedrijven werken aan de nieuwe economie? Word dan partner.