De zorg koopt elk jaar voor ruim 1 miljard euro aan voeding in. Daarmee heeft de sector een grote invloed op waar de ingrediënten voor die voeding vandaan komen en hoe duurzaam ze zijn geproduceerd. En dus op de gezondheid van mens en milieu. Daar komt nog eens bij dat de zorgkosten langzamerhand onbetaalbaar worden, ons klimaat onder druk staat van ons voedingssysteem, en het aantal gezonde jaren in ons leven daalt. Kortom, de zorg draagt een grote verantwoordelijkheid voor een duurzame economie. Toch weten zorginstellingen niet goed hoe hun voedingsbeleid te verduurzamen. En daar is nu een hulpmiddel voor.
De eerste stap op weg naar een transparante, duurzame en gezonde voedselketen: het ontwikkelen van een praktisch toepasbaar meetinstrument. Want alleen daarmee kunnen zorginstellingen meten hoe duurzaam ze werken en inzicht krijgen in wat ze daaraan kunnen doen. En dus creëerden we op basis van bestaand onderzoek en input van partners van MVO Nederland een praktisch stappenplan: Toekomstproef.
Hiermee meten zorginstellingen hun prestaties op basis van vijf thema’s: assortimentskeuze, bedrijfsvoering, inkoop, productie en reststromen, en ‘organisatie, medewerkers, patiënten en cliënten’. En krijgen ze voor elk van de thema’s acties aangereikt om hun score te verbeteren.
“We staan voor de uitdaging om ons eetpatroon opnieuw uit te vinden. Gezond eten moet voor iedereen toegankelijk zijn en tegelijkertijd de gezondheid van de planeet beschermen. Dankzij Toekomstproef hebben zorginstellingen inzicht op welke vlakken ze moeten verduurzamen en hoe ze dit vervolgens kunnen doen. Dat is een geweldige stap op weg naar duurzame voeding in de zorg”, zegt Maria van der Heijden, directeur-bestuurder van MVO Nederland. “We ondersteunen zo patiënten en cliënten die bewuste keuzes willen maken en zelf verantwoordelijkheid willen nemen voor hun gezondheid.”
Om tot Toekomstproef te komen hebben we geschakeld met zorginstellingen om de meetcriteria te toetsen. Op basis van hun input zijn deze aangescherpt. Ook organiseerden we bijeenkomsten met experts en MVO Nederland-partners zoals Stichting Omring en Radboudumc om ervaringen uit te wisselen. De tips en voorbeelden in het meetinstrument komen mede hieruit voort. Toekomstproef had niet tot stand kunnen komen zonder de samenwerking met Stichting Eten+Welzijn, dat zorgorganisaties en overheden ondersteunt, en Nevi, hét kennisnetwerk voor inkoop, contract- en supply management.
Op dit moment zijn 15 zorgorganisaties al geholpen met een nulmeting, zodat zij weten waar ze mee aan de slag kunnen om hun voeding te verduurzamen. Maar uiteraard roepen we alle zorginstellingen in Nederland op om hetzelfde te doen. Klik op de knop hieronder om de tool te openen en te gebruiken.
"Het is van belang dat we de verduurzaming van voeding in de zorg met alle partijen realiseren en zo onze slagkracht vergroten. Alleen samen krijgen we de markt in beweging en realiseren we impact."
Jaap Buis, contractmanager food & beverage bij Radboudumc
Wil je ook bijdragen aan de transitie naar een duurzame zorgsector? Sluit je aan bij het Netwerk Zorg van MVO Nederland. Wissel kennis en ervaring uit met bedrijven met dezelfde uitdagingen en werk met elkaar aan innovatieve oplossingen.
Bas Maier
Manager Partners
Een belangrijke stap in het toekomstbestendig maken van jouw bedrijf is je aansluiten bij MVO Nederland. Ben je werkzaam bij mkb of grootbedrijf? En wil je samen met andere bedrijven werken aan de nieuwe economie? Word dan partner.