Natuurlijke bouwmaterialen

Stro, hennep, vlas. Misschien niet de eerste materialen waar je aan denkt in de bouwsector. Het zijn echter wél veelbelovende materialen om de sector mee te verduurzamen. Daarom werkt MVO Nederland in dit project samen met non-profitorganisatie Building Balance aan de ontwikkeling en opschaling van natuurlijke bouwmaterialen.  

Voor een gezonde markt is een systeemverandering nodig in zowel de bouw- als de landbouwsector. Deze twee werelden werken nog niet of nauwelijks samen. In Boeren Natuurlijk werken we reeds met de hele voedselketen aan een sluitend verdienmodel voor natuurlijke boeren. We bieden boeren afnamezekerheid in de door langetermijnafspraken met voedselinkopers te maken.

In het project Natuurlijke bouwmaterialen doen we dit door verwerkers en aannemers bij elkaar te brengen. Uiteindelijk leidt dit tot een win-win-win-situatie: de bouw verduurzaamt, de boer krijgt toegang tot een aanvullende afzetmarkt en de natuur verbetert. Dit laatste doordat de diversiteit aan gewassen toeneemt wat zorgt voor meer biodiversiteit en minder CO2 en stikstof.

Over de Nationale Aanpak Biobased Bouwen

Building Balance is een non-profit organisatie die het gebruik van biogrondstoffen in de gebouwde omgeving versneld opschaalt. Samen met de ministeries van LVVN, BZK, EZ en I&W voert de organisatie de Nationale Aanpak Biobased Bouwen (NABB) uit. Met de nationale aanpak biobased bouwen zet Nederland in op het vergroten van het areaal waarop biobased bouwmaterialen worden geteeld en de toepassing daarvan in de bouw.

Dit doen we concreet

In dit project verbinden we verschillende organisaties aan elkaar, met als doel dat deze organisaties zelfstandig een nieuw verdienmodel ontwikkelen. Concreet betekent dit:

  • Ketens realiseren om met stro, hennep, andere gewassen en agroforestry aan de slag te gaan, geproduceerd door natuurlijke landbouw;

  • Natuurlijke boeren verbinden met verwerkers van biobased grondstoffen voor bouwmaterialen en duurzame bouwers en projectontwikkelaars;

  • De opgedane kennis tijdens dit project op termijn integreren in het Building Balance-programma zodat lopende regionale ketenprojecten van Building Balance sneller natuurlijke landbouwprincipes toepassen.

Wat bedoelen we met ‘natuurlijke gewassen’?

Natuurlijke landbouw helpt de biodiversiteit herstellen door de bodem te verbeteren en de lokale natuur te versterken. Dit gebeurt door minder kunstmest en pesticiden te gebruiken, te kiezen voor gemengde teelten in plaats van monocultuur, en de ecologie zoveel mogelijk te ondersteunen. Er zijn verschillende vormen, zoals regeneratieve landbouw, agroforestry, permacultuur, en sommige soorten biologische en biodynamische landbouw.

Zijn er kosten verbonden aan deelname aan dit project?

Deelname aan dit project is kosteloos. Wel vragen we om (investerings)tijd om mee te denken en dit project verder vorm te geven.

Wat verwachten we van deelnemers van dit project?

We verwachten van alle betrokken partijen een actieve deelname. Het betreft pionierswerk, waarbij we samen het project vormgeven. Initiatief tonen en voldoende tijd vrijmaken voor dit project zijn essentieel.

Voor wie is dit interessant?

Voor alle boeren op zoek naar een nieuwe afzetmarkt is dit project een startpunt om deze te vinden. Ook met verwerkers en organisaties in de bouw die toegang zoeken tot natuurlijke biobased bouwmaterialen gaan wij graag in gesprek.

Deelnemen?

Sluit je aan bij dit project en sluit de boer-tot-bouw-keten door contact op te nemen met David. Als deelnemer kan je doorlopend aansluiten, dus schroom niet als je twijfelt of jouw steentje bijdraagt.

David Thelen

Sectormanager Gebouwde Omgeving

Misschien vind je dit ook interessant

Textiel van Nederlandse bodem
Wat als de textielproductie weer in Nederland plaatsvindt en grondstoffen op eigen land verbouwd worden? Zoals hennep, een uitstekende grondstof om in Nederland te oogsten.
Lees meer
Werkbroek op circulaire missie
Monteurs in fabrieken, magazijnmedewerkers in distributiecentra of militairen in logistieke operaties – het zijn beroepen die vragen om stevige, beschermende werkkleding. Om werkkleding die bestand is tegen intensief gebruik, slijtage en vaak wassen. Meestal kiezen bedrijven voor een mix van polyester en katoen. Niet duurzaam, wel stevig. Een recyclebaar alternatief vinden blijft een uitdaging. Daarom werkt MVO Nederland met producenten, leveranciers, merken, retailers en recyclers samen aan een circulaire werkbroek, wél gemaakt met gerecycled materiaal.
Lees meer
De afvalloze bouwplaats
In dit project pakken we de grote materiaalstroom uit de bouwsector aan, zodat dat wat overblijft zo hoogwaardig mogelijk kan worden hergebruikt.
Lees meer
Bekijk alle projecten