De afvalloze bouwplaats

De afvalloze bouwplaats. Waarom is die er nog niet? Een bouwplaats waar we reststromen niet verbranden of storten, maar juist zo veel mogelijk voorkomen of scheiden. Waar we beton en gipsplaten hergebruiken en steigernetten een tweede leven krijgen. In het project ‘de afvalloze bouwplaats’ pakt MVO Nederland de grote materiaalstroom uit de bouwsector aan, zodat dat wat overblijft zo hoogwaardig mogelijk is her te gebruiken.

Momenteel eindigt ongeveer 15 procent van het bouwmateriaal als afval. Verpakkingsmateriaal, puin, snijverliezen – belangrijke materialen voor circulair bouwen, maar toch gaan ze vaak verloren. Ook tijdelijke oplossingen en verkeerde bestellingen dragen bij aan deze verspilling, terwijl efficiënt beheer en hergebruik essentieel zijn voor circulair bouwen. Dit komt door gebrek aan samenwerking in de bouwketen, het feit dat nieuw materiaal nog steeds goedkoper is, en het ontbreken van regels om afval te verminderen. Bedrijven hebben te weinig prikkels om duurzaam en efficiënt met bouwmaterialen om te gaan, waardoor verspilling blijft bestaan. Circulaire initiatieven komen zo moeizaam van de grond of beslaan enkel een deel van een keten.

Deze partijen doen al mee

In het project ‘De afvalloze bouwplaats’ brengen we 16 organisaties uit de gebouwde omgeving samen. Van ontwerper tot grondstofverwerker; organisaties die normaliter niet met elkaar samenwerken, slaan voor deze ketensamenwerking de handen in een.

Dit doen we concreet om de afvalloze bouwplaats te realiseren

  • We stellen een (nu nog ontbrekend) standaard proces op;

  • We ontwikkelen transitie- en innovatietrajecten waarin we onderdelen van de afvalloze bouwplaats realiseren of uitproberen;

  • We brengen volumes, kwaliteit, oorsprong, en oorzaak van grondstofstromen in kaart;

  • We komen tot inzicht over wettelijke en normeringskaders;

  • En we wisselen ervaringen uit over het voorkomen, verminderen en hergebruiken van reststromen op de bouwplaats.

Ook meedoen?

Wil je ook werken aan de afvalloze bouwplaats of kijken of je kunt aanhaken bij nieuwe innovatietrajecten? Neem contact op met David Thelen en we bespreken de mogelijkheden.

David Thelen

Sectormanager Gebouwde Omgeving

Misschien vind je dit ook interessant

Operatie herbruikbare instrumententafel
Hoe kunnen we de impact van de zorgsector verlagen? In dit project kijken we naar de kans van slagen voor een circulaire model voor instrumententafels in de operatiekamer.
Lees meer
Textiel van Nederlandse bodem
Wat als de textielproductie weer in Nederland plaatsvindt en grondstoffen op eigen land verbouwd worden? Zoals hennep, een uitstekende grondstof om in Nederland te oogsten.
Lees meer
Werkbroek op circulaire missie
Monteurs in fabrieken, magazijnmedewerkers in distributiecentra of militairen in logistieke operaties – het zijn beroepen die vragen om stevige, beschermende werkkleding. Om werkkleding die bestand is tegen intensief gebruik, slijtage en vaak wassen. Meestal kiezen bedrijven voor een mix van polyester en katoen. Niet duurzaam, wel stevig. Een recyclebaar alternatief vinden blijft een uitdaging. Daarom werkt MVO Nederland met producenten, leveranciers, merken, retailers en recyclers samen aan een circulaire werkbroek, wél gemaakt met gerecycled materiaal.
Lees meer
Bekijk alle projecten