Internationaal MVO

IMVO vouchers

Duurzaam en internationaal groeien met de IMVO-voucher

Ondernemers met duurzame, internationale ambities kunnen gebruik maken van de IMVO-vouchers. Daarmee krijg je financiële ondersteuning voor advies en onderzoek in je keten. Lees snel hoe je hiervoor in aanmerking komt.

50% terug voor advies of onderzoek

Met de IMVO-voucher krijg je 50% terug van de gemaakte onderzoekskosten naar verduurzaming van de internationale handelsketen. Hieraan zit een maximumbedrag van € 10.000 (ex BTW). In opdracht van het Ministerie van Buitenlandse Zaken verzorgt MVO Nederland de beoordeling en de toekenning van de IMVO-vouchers. De afgelopen jaren hebben al meer dan 150 ondernemers gebruik gemaakt van de IMVO-voucher.

MKB-bedrijven

De IMVO-voucher is speciaal bedoeld voor MKB-ondernemers die zich willen richten op het verbeteren en verduurzamen van handelsrelaties binnen de keten. Denk daarbij aan onderzoek naar thema’s als arbeidsomstandigheden, de mensenrechtensituatie en/of het milieubeleid bij toekomstige of bestaande (directe of indirecte) handelspartners in BIC- of ontwikkelingslanden. Goed om te weten: projecten die zich richten op ontbossing, gender, kinderarbeid en leefbaar loon krijgen voorrang.

Hoe het werkt

Om in aanmerking te komen voor de IMVO-voucher moet je aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • Je onderneemt in een van de volgende landen 
  • Je bedrijft heeft 5 – 250 medewerkers
  • De advies of onderzoeksvraag gaat over internationale ketens
  • Je bent (of wordt) partner van MVO Nederland

Bekijk alle voorwaarden hier. Voldoe je aan deze voorwaarden, vul dan het aanvraagformulier in. Zodra we je aanvraag ontvangen, word je uitgenodigd voor een gesprek.

Jolo Fashion gebruikte de IMVO-voucher om de inkoop in India te verduurzamen

Jeannine Butzelaar zette de IMVO-voucher in voor Jolo Fashion, een bedrijf voor kinderkleding: “We willen een van onze merken volledig duurzaam maken, bijvoorbeeld Bampidano dat nu al grotendeels organic is. Ook kijken we naar recycling. De IMVO-voucher hebben we gebruikt om onze inkoop uit India te verduurzamen. Onze adviseur heeft ons enorm geholpen met allerlei voorbereidend werk.”

Agrofair: ‘Zonder de IMVO-voucher hadden we dit onderzoek misschien niet kunnen doen’

Agrofair handelt in fairtrade en biologische bananen en maakte al twee keer gebruik van een IMVO-voucher. Beide keren voor onderzoek naar mycorrhiza - een schimmel die de bodemstructuur zo verbetert dat een bananenplant grotere trossen bananen kan produceren. Luud Clercx van Agrofair: “Het aanvragen van de IMVO-voucher is niet zo ingewikkeld. Ik vind het prettig dat het allemaal redelijk snel gaat, waardoor je snel kan schakelen en plannen. Zo’n voucher is echt een stimulans, het helpt je over de streep te trekken. Anders hadden we dit onderzoek misschien niet kunnen doen.”

Moyee Coffee ontwikkelde een trainingsprogramma met een IMVO-voucher

Moyee Coffee gebruikte de IMVO-voucher om het trainingsprogramma voor de koffieboeren in Ethiopië een kwaliteitsboost te geven. Samen met Soil & More trainden ze boeren en leidden ze lokale trainers op. Mark Kauw van Moyee Coffee: “De IMVO-voucher biedt een kans om iets heel concreets uit te voeren waar je anders niet de middelen voor hebt. Zonder de voucher hadden wij dit onderzoek niet gedaan en hadden we die kwaliteitsslag niet kunnen maken.”

Zo helpen wij je verder

MVO Nederland helpt je bij jouw IMVO-voucher aanvraag:

  • We helpen je graag bij het scherpstellen van je vraag.
  • We helpen je om een breder beeld te krijgen van de MVO-risico’s in je keten. Dit doen we tijdens een intake aan de hand van de MVO Risicochecker en de OESO-richtlijnen.
  • Experts van MVO Nederland zullen waar mogelijk advies geven over het toepassen van de advies- en onderzoeksresultaten.

Contact

Interesse? Ga direct naar het aanmeldformulier of neem contact op via IMVOvouchers@mvonederland.nl of  030 230 5606 (bereikbaar op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag tussen 08:30 en 15:00u).

Laatst bijgewerkt: 
20-12-2018 09:52