Elk bedrijf is onderdeel van een toeleveringsketen: een netwerk waarin ze grondstoffen verwerken, producten maken en deze uiteindelijk bij de klant afleveren. Of het nu gaat om katoen dat verwerkt wordt tot kleding, of metalen die in telefoons belanden: elk product doorloopt een keten van leveranciers, producenten, transporteurs en verkopers.
De processen in de keten zijn niet altijd even inzichtelijk. Enter: de MVO Risico Checker. Een website waarop bedrijven kosteloos een overzicht krijgen van belangrijke mvo-risico’s en -adviezen voor hun producten en de landen waarin ze actief zijn. Is er bijvoorbeeld sprake van kinderarbeid? Hoe voorkom je ontbossing in de omgeving van een productielocatie? Zijn er conflicten of mensenrechtenschendingen? Als stagiair help je die mvo-risico’s inzichtelijk te maken als basis voor het verduurzamen van internationale handelsketens. We kunnen er nog even over doorgaan – we zijn nogal enthousiast namelijk - maar doe vooral zelf alvast de check.
Ben je er nog steeds? Goed, lees dan vooral verder.
Als stagiair internationaal duurzaam ondernemen ben je onderdeel van het MVO Risico Checker-projectteam. Je werkt tevens samen met onze Duitse collega’s en houdt de MVO Risico Checker-tool actueel met jouw onderzoek. De nadruk van deze stage ligt op schrijven en redactie: je vertaalt je inzichten naar begrijpelijke teksten. En dat is belangrijk, de site krijgt namelijk meer dan 50.000 unieke bezoekers per jaar en geeft meer dan 6.000 risico’s en adviezen, in drie verschillende talen.
Waar je je zoal mee bezig houdt tijdens je stage? We hebben wat op een rij gezet:
je vertaalt de meest relevante teksten actief en praktisch naar content op de MVO Risico Checker-site – in het Engels en Nederlands;
je doet bronnenonderzoek naar mogelijke internationale duurzaamheidsrisico’s voor bedrijven - op basis van product en land;
je checkt rapporten van onderzoeksorganisaties, NGO’s en nieuwswebsites, zodat de risico’s en adviezen actueel blijven;
je schrijft voor social media, blogs en andere communicatiemiddelen;
je geeft presentaties over de tool aan interne en externe stakeholders;
je denkt mee over verbeteringen om de website nog populairder te maken;
en helpt bij andere werkzaamheden binnen het team op basis van jouw interesses.
Als stagiair ben je een waardevolle aanvulling van ons team. Herken je jezelf in onderstaande punten? Dan zoeken we jou:
Je hebt een hbo/wo-achtergrond met een relevante opleiding in de richting van duurzaamheid, internationale betrekkingen, milieu, sociale wetenschappen of conflict studies. Of juist op het gebied van communicatie, media of journalistiek.
Je vindt het leuk in complexe zaken te duiken en de belangrijkste conclusies te vertalen naar praktische teksten voor ondernemers;
Je hebt gevoel bij internationale mvo-thema’s en (mkb-)bedrijven of bent hier nieuwsgierig naar;
Nieuwe Europese wet- en regelgeving als CSRD en CSDDD klinken jou niet totaal onbekend in de oren;
Je hebt een vlotte pen en enige ervaring met online schrijven;
Beheersing van Engelse of Duitse taal is een pré.
"Bij MVO Nederland is de sfeer niet alleen bruisend; je krijgt ook de mogelijkheid om je interesses te ontdekken via alle verschillende projecten. Een waardevolle verrijking van je studie!"
Natalie Brugman, Stagiair MVO Risico Checker
Tijdens deze stage ben je onderdeel van Team Transitieprojecten en krijg je de mogelijkheid om mee te kijken met andere (internationale) projecten. Door de een informele, open sfeer kom je snel met andere collega’s in contact en ben je geheel vrij om te ontdekken waar je op nu écht aan gaat. Dankzij samenwerking met veel van onze partners breid je je professionele netwerk bovendien snel uit.
Nog even de stagevoorwaarden in het kort:
Je start vanaf februari 2025 voor minimaal 5 maanden of langer – eerder of later beginnen is mogelijk;
De stage is voor minimaal 32 en maximaal 40 uur per week;
Het is mogelijk je stage bij MVO Nederland te combineren met een (kleine) afstudeeropdracht. Je kunt maximaal één dag van je week aan je afstudeeropdracht besteden, hoe en wanneer bepalen we met elkaar;
Je krijgt een stagevergoeding van bruto € 400,- bij 40 uur;
Indien je zelf geen (goede) laptop hebt kun je er een in bruikleen krijgen;
Als je geen ov-studentenkaart hebt, vergoeden wij jouw reiskosten op basis van tweede klas ov;
Hybride werkomgeving en veel vrijheid in het indelen van je uren;
Maandelijkse lunch verzorgd door Crisp.
We weten dat we met een divers samengesteld team het beste in elkaar naar boven halen. We vinden het fijn als jij daaraan kunt bijdragen. Ben je enthousiast over de stage? Mail dan je cv én korte motivatie vóór 16 december naar Britt Keunen via werkenbij@mvonederland.nl onder vermelding van ‘Stage internationaal duurzaam ondernemen'. Mail ook zeker als je vragen hebt. Helaas is het niet mogelijk om de functie te vervullen als je je studie al hebt afgerond.