Wat is biodiversiteit?

Voor veel ondernemers is het misschien nog onbekend terrein, maar biodiversiteit en ecosystemen zijn tegelijkertijd een hot topic. Wereldwijd is geschokt gereageerd op de berichten dat maar liefst een miljoen plant- en diersoorten bedreigd worden met uitsterving. Daar moet als een haas wat aan gedaan worden, en bedrijven hebben daarin een grote rol.

Experts vergelijken de snelheid waarmee de soortenrijkdom afneemt weleens met het uitsterven van de dinosaurussen, 65 miljoen jaar geleden. In relatief korte tijd veranderde het leven op aarde totaal. In het geval van de dino’s werd de uitstervingsgolf veroorzaakt door de inslag van een kolossale meteoriet, nu zijn menselijke activiteiten (mijnbouw, ontbossing, klimaatverandering, overbevissing, vervuiling) de bron van de ellende.

Is dat erg? Wat kan ons het welzijn van de duinpieper feitelijk schelen? Of van de olifant? Hoogstens kun je zeggen dat het jammer voor die dieren is dat ze zich niet op tijd aan kunnen passen. Achteraf bezien mist niemand de brontosaurus, toch?

Ecosysteemdiensten

Bij nadere studie duikt al snel het begrip ´ecosysteemdiensten´ op. Die term verwijst naar de (economische) voordelen die de natuur gratis biedt: schone lucht, verkoeling door groen, zoet water, bestuiving van planten door insecten, voedsel, ga zo maar door. De totale financiële waarde van deze ‘gratis’ diensten is onschatbaar groot, maar loopt zeker in de tientallen biljoenen euro per jaar.

Naast allerlei ethische en morele motieven om heel hard te werken aan robuuste ecosystemen, inclusief een grote diversiteit aan flora en fauna, is het dus ook van groot economisch belang om dat te doen. Onleefbare gebieden, klimaatvluchtelingen, stijgende voedselprijzen of enorme, onbeheersbare bosbranden zoals in Australië leiden niet gauw tot meer welvaart of welzijn. Op een dooie planeet valt niet veel te ondernemen.

Vergroen je bedrijventerrein: verhoog de biodiversiteit

Voor ondernemers is het daarom goed om in ieder geval een basaal inzicht te krijgen in de invloed van hun eigen bedrijf op biodiversiteit. Een positieve invloed kun je al hebben door je pand en je bedrijventerrein te vergroenen, nestkasten of insectenhotels op te hangen of een groen dak aan te leggen.

Zeker voor bedrijven met lange ketens loont het ook de moeite om je afhankelijkheid van ecosysteemdiensten elders in beeld te hebben. Als je bijvoorbeeld katoen, koffie, cacao of hout nodig hebt voor je business, dan wil je niet dat de bodem uitgeput raakt of dat er watertekorten ontstaan in productiegebieden.

Wie toekomstbestendig wil ondernemen zorgt dus dat hij weet hoe hij werkt aan het behoud van biodiversiteit en ecosystemen. Want de waarheid is hard: de natuur kan al een paar miljard jaar best zonder mensen, maar de mens kan niet zonder natuur. Vraag maar aan de brontosaurus.

Doe mee met MVO Nederland

Een belangrijke stap in het toekomstbestendig maken van jouw bedrijf is je aansluiten bij MVO Nederland. Ben je werkzaam bij mkb of grootbedrijf? En wil je samen met andere bedrijven werken aan de nieuwe economie? Word dan partner.

Net als 8000+ ontvangers onze nieuwsbrief ontvangen?

Meld je dan aan en ontvang maandelijks een update vol verhalen van ondernemers, actuele columns, handige tools, praktische downloads en inspirerende events.