Tien jaar MVO Expeditie: zo ziet het mvo-vak er nu uit

Tussen 2015 en 2022 veranderde een kwart van de functie-eisen voor duurzaamheidsmanagers. Van strategisch tot technisch en van ondernemend tot dienstverlenend – je kan je afvragen: bestaat dé mvo manager wel? Toch startte MVO Nederland tien jaar geleden met een praktijkgerichte mvo-opleiding specifiek voor die ‘mvo managers’ en duurzaamheidsprofessionals: de MVO Expeditie.

Tussen 2015 en 2022 veranderde een kwart van de functie-eisen voor duurzaamheidsmanagers. Van strategisch tot technisch en van ondernemend tot dienstverlenend – je kan je afvragen: bestaat dé mvo-manager wel? Toch startte MVO Nederland tien jaar geleden met een praktijkgerichte mvo-opleiding specifiek voor die ‘mvo-managers’ en duurzaamheidsprofessionals: de MVO Expeditie. 

Van CSR managers en eventmanagers tot business developers en communicatie managers – meer dan 30 functieprofielen kwamen voorbij. Het doel van alle deelnemers: werken aan de transitie binnen hun bedrijf. De manier waarop is veranderd. Dit herkent Tanja Roeleveld, MVO Expeditie-deelnemer van het eerste uur, in haar loopbaan. “Het sturen, monitoren en rapporteren is veel belangrijker geworden.” 

Maatschappelijk verantwoord ondernemen 

Toen Toen Tanja Roeleveld na haar rol als communicatiemanager bij Landal GreenParks verder ging als duurzaamheidsmanager, werd haar gevraagd hoe Landal duurzaamheid kan verankeren in het bedrijf. Dubbele materialiteit was er toentertijd nog niet, vertelt Tanja: “De impact op en van de onderneming was destijds geen vast onderdeel van het verduurzamingsproces. Dubbele materialiteit heet dat nu. Dit is vandaag de dag het uitgangspunt van elk duurzaamheidsverslag. Aan mij de taak hier een invulling aan te geven. De MVO Expeditie schonk me tools en handvatten om aan de slag te gaan met strategie en de impact.”   

Nu Tanja werkt sinds 2019 als Head of Sustainability & Public Affairs bij Lely, een Nederlandse producent van robots en datasystemen voor de melkveehouderij. “Hier ben ik erachter gekomen dat het niet alleen op gevoel kan, maar het meten van vooruitgang ook essentieel is. Dat heb ik bij Lely vanaf het begin kunnen doen.” 

Impact maken 

Toen Er was nog geen CSRD-richtlijn die grote bedrijven verplicht te rapporteren over de impact van hun activiteiten op mens en milieu. Tanja legt uit: “Finance hield zich niet bezig met sturen op duurzaamheid. HR niet met diversiteit en inclusie. Noch was er een supply chain-strategie die rekening hield met circulaire economie. Ik leerde bij Landal dat je op zoek moet gaan naar de energie en bewegingsruimte. Waar kunnen we de eerste stappen zetten? Dat advies geef ik ook andere mvo-managers in dezelfde beginfase. ” 

Nu Door alle wet- en regelgeving is het landschap veranderd. “Richtlijnen sturen en ondersteunen mijn werk. Maar verduurzaming gaat over meer dan dat. Gezondheid, diversiteit, veiligheid, circulariteit, you name it. Deze niet-financiële waarden moeten doordringen tot de kern van je organisatie. Roepen dat je CO2-uitstoot omlaag moet is eenvoudig. Zonder concrete stappen in je inkoopbeleid of logistieke keten blijft het daar echter vaak bij. Dat geldt ook voor diversiteit: alleen als je recruitmentproces is gericht op inclusiviteit zie je dat terug in de samenstelling van je team." 

Netwerken 

Toen en nu Hoewel de functieprofielen van een mvo-manager verschillen, zijn de uitdagingen hetzelfde. Dat je van elkaar kunt leren, staat vast. De rol van een goed netwerk is groot, vertelt Tanja: “Ik zou bij wijze van spreken iedereen die ik bij de MVO Expeditie heb ontmoet en die nog in duurzaamheid werkt kunnen bellen. Ook los van de Expeditie word ik regelmatig door voor mij onbekende mvo-managers benaderd Als ik ruimte heb zeg ik graag ‘kom langs, ik neem je mee, vertel je wat ik doe en pak eruit wat bij jouw organisatie past. De CSR-community is best hecht.’  

Leiderschap 

Toen en nu Als mvo-manager moet je logisch en strategisch nadenken. Dat is onveranderd. “Het takenpakket is breed. Dus sommige dingen doe je nog steeds op gevoel. Tijdens een materialiteitsanalyse kwam ik erachter dat een collega bezig was met een risicoanalyse. Er bleek behoorlijk wat overlap in ons werk te zijn – zeker zo’n 60 procent. Ik voelde intuïtief dat we daar iets mee moesten doen. We zijn toen gaan uitwerken hoe dat zou kunnen werken, stap voor stap. Dat resulteerde in het Impacts Risks & Opportunities-proces, een geïntegreerde aanpak voor bedrijven om risico's, kansen en impact te identificeren, analyseren en te implementeren. Dit maakt nu een vast deel uit van onze jaarkalender en de CSRD.” 

Meer over de MVO Expeditie?

Wil je je werk als duurzaamheidsprofessional naar een hoger niveau tillen? En actief aan de slag met de uitdagingen in jouw vak? Samen met Nyenrode Business Universiteit organiseren wij ieder jaar de MVO Expeditie, een praktijkgericht mvo-opleiding.