De IMVO-voucher is ingezet om te onderzoeken welke plantensoorten relevant zijn voor een voedselbos waarin koffie verbouwd wordt. Vervolgens heeft de Abakundakawa coöperatie in Rwanda een demonstratieplot aangeplant van 11 hectare. Dit is een coöperatie waar This Side Up haar koffiebonen inkoopt sinds het allereerste begin, waardoor gemakkelijk kon worden voortgeborduurd op de sterke relatie. Het proces werd begeleid door lokale Agronoom Matthew Gates van Bunga Bunga Ubutaka, die het onderzoek uitvoerde en betrokken was bij de aanleg van het pilot-bos.
Een voedselbossysteem laat zien dat je een productief landbouwsysteem kunt hebben, zonder dat monocultuur en ontbossing nodig zijn. De doordachte aanplant van verschillende plantsoorten door elkaar creëert een microklimaat dat schokken van de klimaatverandering beter kan opvangen, de biodiversiteit vergroot, een hogere productie oplevert en de economische stabiliteit vergroot door consistente koffiekwaliteit alsmede de productie van andere gewassen, zoals avocado’s.
Als resultaat van het onderzoek is een oppervlakte van 11 hectare aangeplant met zaailingen, de planten en bomen die het voedselbos zullen vormen. Deze zaailingen zijn aangeplant tussen de bestaande koffieplanten. Ook zijn er drie nieuwe gewassen opgenomen in het koffie productiesysteem. Bij deze pilot zijn driehonderd boeren betrokken. De Abakundakawa coöperatie kan op deze manier de volgende stap zetten binnen hun verduurzamingsambities, na hun overgang naar een volledig biologisch systeem een aantal jaren geleden.
Met het het florerende voedselbos hoopt This Side Up andere leden van Abakundakawa én koffieboeren over de hele wereld te inspireren. This Side Up wil meer voedselbossen gaan aanleggen en daarmee deze methode uitbreiden naar andere plantages, zowel binnen Rwanda als in andere landen.
Voor het midden- en kleinbedrijf met internationale en duurzaamheidsambities bood MVO Nederland in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken van 2012 tot 2022 financiële ondersteuning via de IMVO-voucher. IMVO staat voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Deze voucher gaf recht op 50 procent korting op advieskosten met als doel de internationale supply chain te verduurzamen. De voorbije jaren profiteerden al meer dan 300 bedrijven van de IMVO-voucher. In 2022 is de laatste ronde vouchers toegekend en kan je geen aanspraak meer maken op een IMVO-voucher.
Meer doen met MVO Nederland?
MVO Nederland zal zich blijven inzetten voor duurzame handel en IMVO. Bekijk bijvoorbeeld onze MVO Risico Checker om kosteloos een korte check te doen waarin je ontdekt welke internationale mvo-risico’s je loopt met jouw handelsactiviteiten. En natuurlijk wat je kunt doen om die risico’s te beperken.