Seepje verkort de Wasnoot-keten voor een eerlijkere relatie met de boer

Wereldwijd staan ecosystemen onder druk doordat chemicaliën worden gebruikt en in de natuur belanden. Seepje draagt bij aan een schoner milieu door natuurlijke schoonmaakmiddelen te produceren. Daarvoor importeert Seepje sinds haar oprichting de Sapindus mukorossi vrucht Nepal als basis ingrediënt voor (bijna) alle producten, waarbij de inkoop van eerlijke grondstoffen altijd centraal heeft gestaan. De nieuwe ambitie van Seepje is om nog meer impact te maken door de keten in te korten en een partner om de arm te nemen.

Onderzoek

Deze nieuwe strategie van Seepje is gericht op het verbeteren van het leven van boeren én om meer inzicht in te krijgen in hun situatie; wie de boeren zijn, in welke omstandigheden zij werken en tegen welk loon. Dus wil Seepje een kortere keten, waarin zij direct samenwerken met boeren. Seepje zoekt hiervoor een coöperatie, omdat schillenboeren vaak kleinschalig werken. Door met elkaar te verenigen kan kennis gedeeld worden, kunnen uitdagingen samen overwonnen worden en kunnen de boeren gezamenlijk hun marktpositie versterken.

Voor het vinden van een geschikte boerencoöperatie is Agriterra ingeschakeld, een adviesbureau met veel ervaring in het samenwerken met coöperaties in Nepal. Voor de financiering daarvan maakte Seepje gebruik van de IMVO-voucher.

Resultaat

Het onderzoek heeft een lange termijn partnerschap opgeleverd met een coöperatie die openstaat voor verduurzaming en geïnteresseerd is in het verbeteren van de inkomens en werkomstandigheden van de boeren. Met de informatie dat tijdens het onderzoek is opgehaald is een concreet plan opgesteld door Agriterra en Seepje om de eerste stappen hierin te zetten.

Vervolgstappen

Aan de hand van het adviesplan van Agriterra, wil Seepje helpen bij het creëeren van een gezonde en goed georganiseerde organisatie waarbij het belang van de boer op één staat. Zo gaat het adviesbureau trainingen organiseren voor de boeren over duurzame notenteelt. Middels deze directe samenwerking kan Seepje een actieve rol spelen in het verbeteren van de werkomstandigheden, het waarborgen van een eerlijke prijs en bovenal: een leefbaar loon en extra toegevoegde waarde voor de boer.

Over IMVO-vouchers

Voor het midden- en kleinbedrijf met internationale en duurzaamheidsambities bood MVO Nederland in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken van 2012 tot 2022 financiële ondersteuning via de IMVO-voucher. IMVO staat voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Deze voucher gaf recht op 50 procent korting op advieskosten met als doel de internationale supply chain te verduurzamen. De voorbije jaren profiteerden al meer dan 300 bedrijven van de IMVO-voucher. In 2022 is de laatste ronde vouchers toegekend en kan je geen aanspraak meer maken op een IMVO-voucher.

Meer doen met MVO Nederland?

MVO Nederland zal zich blijven inzetten voor duurzame handel en IMVO. Bekijk bijvoorbeeld onze MVO Risico Checker om kosteloos een korte check te doen waarin je ontdekt welke internationale mvo-risico’s je loopt met jouw handelsactiviteiten. En natuurlijk wat je kunt doen om die risico’s te beperken.