Return to Sender gaat voor betere lonen voor werknemers in Nepal

Webshop Return to Sender, opgericht door actrice Katja Schuurman in 2006, werkt aan eerlijke handel. De producten uit de winkel, onder andere sieraden en home deco, zijn handgemaakt door vrouwen uit de armste regio’s van de wereld. Return to Sender zet zich in voor een leefbaar loon voor deze vrouwen en stimuleert met handel de werkgelegenheid.

Eerlijke banen met goede arbeidsomstandigheden én een leefbaar loon: dat is het streven. Want op die manier bouwen de werknemers aan een fatsoenlijk, menswaardig leven en komen zij met hun gezinnen of hele community uit de vicieuze cirkel van armoede.

Onderzoek

Return to Sender deed onderzoek met de IMVO-voucher. De organisatie wilde het leefbaar loon namelijk verder uitbreiden en garanderen voor iedereen die betrokken is bij het maken van de producten. Het onderzoek richtte zich op de loonsituatie van twee producenten in Nepal. Met deze producenten doet RTS veel zaken en daarom wilde het bedrijf inzicht krijgen in de omstandigheden van de werknemers daar.

Praktische resultaten

Bij één van de producten was zeker nog verbetering mogelijk. Return to Sender zag kansen om het loon te verhogen tot het leefbaar loon door middel van een premiebetaling. Samen met het management van de producent gaat het bedrijf aan de slag.

Toekomstplannen

Het voorstel van Return to Sender is om de premiebetaling per kwartaal te laten plaatsvinden, zoals de organisatie nu al doet in India. RTS kreeg een training van adviseur Rainbow Collection om het leefbaar loon op de juiste manier te verwerken in inkoopstrategie, kostprijs en adviesverkoopprijs. Op die manier loopt het proces vloeiend. Ook financiële trainingen voor de makers van de producten volgen nog.

De IMVO-voucher was dus het startschot voor mooie verbeteringen. Return to Sender is heel tevreden met het onderzoek.

Over IMVO-vouchers

Voor het midden- en kleinbedrijf met internationale en duurzaamheidsambities bood MVO Nederland in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken van 2012 tot 2022 financiële ondersteuning via de IMVO-voucher. IMVO staat voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Deze voucher gaf recht op 50 procent korting op advieskosten met als doel de internationale supply chain te verduurzamen. De voorbije jaren profiteerden al meer dan 300 bedrijven van de IMVO-voucher. In 2022 is de laatste ronde vouchers toegekend en kan je geen aanspraak meer maken op een IMVO-voucher.

Meer doen met MVO Nederland?

MVO Nederland zal zich blijven inzetten voor duurzame handel en IMVO. Bekijk bijvoorbeeld onze MVO Risico Checker om kosteloos een korte check te doen waarin je ontdekt welke internationale mvo-risico’s je loopt met jouw handelsactiviteiten. En natuurlijk wat je kunt doen om die risico’s te beperken.