Kledingproducent Labl Fashion zet zich in voor een duurzame en ethische mode-industrie

Kleding: we dragen het dagelijks. Maar waar onze kleding vandaan komt, daar denken de meeste mensen weinig over na. Kledingproducent Labl Fashion wil het goede voorbeeld geven door te zorgen voor een duurzaam en eerlijk productieproces.  Het bedrijf onderzocht daarom de mogelijkheden voor lokale boeren in Kenia om regeneratief katoen te verbouwen. Dit katoen gebruikt Labl Fashion vervolgens in haar fabriek. Voor dit onderzoek zette de kledingproducent de IMVO-voucher in.

Op onderzoek uit 

Labl Fashion werkte samen met reNature – een organisatie die boeren helpt bij de overstap naar duurzame, regeneratieve manieren van landbouw. De organisatie koppelt bijvoorbeeld boeren aan andere boeren, die hun kennis over regeneratieve landbouw overdragen.   

Aan de slag met een nieuwe manier van creëren en verkopen 

Niet alleen richtte Labl Fashion zich op de regeneratieve teelt van katoen. Ook andere stappen in de keten kregen de aandacht, zoals de regeneratieve verwerking van textiel en eerlijke kledingproductie. 

Labl Fashion en reNature sloegen de handen ineen om de lokale boerengemeenschap van kennis en tools te voorzien voor de regeneratieve katoenteelt. Hiervoor schreven ze een rapport met daarin een ontwerp voor de inrichting van de farms. Het doel is om dit op te schalen naar ongeveer 5.000 boeren. 

Op naar meer 

Met het rapport als basis wil de kledingproducent nu financiering ophalen om modelfarms te kunnen bouwen en daar training te geven. Dat is een uitdaging, maar volgens Labl Fashion liggen in deze markt veel kansen. Zo zijn er mogelijkheden met natuurlijk bewaterd (rainfed) katoen, dat veel CO2 opneemt en daarom goed geschikt is voor regeneratieve landbouw. 

IMVO-voucher 

Volgens Labl Fashion biedt de IMVO-voucher waardevolle kansen voor ondernemers om gedegen onderzoek te doen naar complexe zaken. “Het onderzoek heeft ons dusdanig veel opgeleverd dat we nu concrete handvatten hebben om verder aan de slag te gaan met verduurzaming.” 

Over IMVO-vouchers

Voor het midden- en kleinbedrijf met internationale en duurzaamheidsambities bood MVO Nederland in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken van 2012 tot 2022 financiële ondersteuning via de IMVO-voucher. IMVO staat voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Deze voucher gaf recht op 50 procent korting op advieskosten met als doel de internationale supply chain te verduurzamen. De voorbije jaren profiteerden al meer dan 300 bedrijven van de IMVO-voucher. In 2022 is de laatste ronde vouchers toegekend en kan je geen aanspraak meer maken op een IMVO-voucher.

Meer doen met MVO Nederland?

MVO Nederland zal zich blijven inzetten voor duurzame handel en IMVO. Bekijk bijvoorbeeld onze MVO Risico Checker om kosteloos een korte check te doen waarin je ontdekt welke internationale mvo-risico’s je loopt met jouw handelsactiviteiten. En natuurlijk wat je kunt doen om die risico’s te beperken.