Kinti Coffee maakt leefbaar inkomen onderdeel van het businessmodel

Kinti Coffee is een sociale koffieonderneming. Dankzij de IMVO-vouchers kon Kinti onderzoeken hoe zij haar koffieboeren een leefbaar inkomen op een haalbare manier kan vormgeven in het businessmodel van de onderneming.

Op zoek naar een echt impactmodel

Kinti is opgericht om voor haar koffieboeren het verschil te maken. Daarom was Kinti op zoek, om binnen een koffiesector waar purpose- en greenwashing gemeengoed zijn, een impactmodel neer te zetten, dat echt werkt. Met de IMVO-voucher wilde Kinti objectief laten onderzoeken hoe zij haar impactmodel verder kon aanscherpen, om aan dit doel tegemoet te komen.

Dynamisch, duurzaam en houdbaar ondernemen

Kinti Coffee BV is een sociale koffieonderneming uit Utrecht die haar koffie direct van partner-koffieboeren uit Nariño, Colombia haalt. Onder de paraplu-coöperatie Asprounión werkt Kinti met 200 boeren.

Met de IMVO-voucher financierde Kinti advies om het impactmodel dynamisch, duurzaam en houdbaar op te zetten voor de koffiecoöperatie in Colombia en voor Kinti Coffee in Nederland. Zowel op korte termijn (betreffende de Asprounión coöperatie) als in de toekomst met mogelijke andere coöperaties en/of federaties. Belangrijk hierbij was om de balans binnen Kinti te vinden m.b.t. het verwezenlijken van haar sociale missie, maar ook om als commerciële onderneming succesvol te blijven.

Resultaten

Uit het onderzoek volgde dat extra premies een belangrijk, maar relatief klein deel van het impactmodel vormen. De kernprincipes van de handelsrelatie spelen de grootste rol voor impact: traceerbaarheid, lange termijn relaties, investeren in de locatie van herkomst, een eerlijke prijs en het uitvoeren van objectieve metingen.

De traceerbaarheid van Kinti is 100%, dankzij de directe inkoop bij de coöperatie. Ook is er een lange termijn relatie aangegaan met deze coöperatie. Dit draagt bij aan de regio Nariño. Door te investeren in een koffieschool blijven mensen geïnteresseerd in het vak van koffieboer. Een eerlijke prijs voor de koffieboeren zou daar ook aan bijdragen. Die eerlijke prijs heeft twee delen, namelijk de prijs bij afname, en het Shared Value gedeelte– een nader te bepalen percentage van de winst van Kinti Coffee BV, dat wordt vertaald naar een aanvullende impactpremie voor de coöperatie.

Daarnaast koppelt Kinti de koffieboeren aan partners zoals subsidiefondsen om belangrijke duurzame doelen van de koffiecoöperatie te verwezenlijken. Zo vindt momenteel een transformatie plaats van conventionele koffieteelt naar biologische koffieteelt, waarbij een groot deel van de boeren biologisch gecertificeerd worden.

Het onderzoek heeft geholpen bij richting geven aan het impact model van Kinti Coffee, om zo een positieve impact te genereren voor de koffieboeren in de regio alsmede om de koffieverkoop in Nederland te garanderen.IMVO voorbeeld

Over IMVO-vouchers

Voor het midden- en kleinbedrijf met internationale en duurzaamheidsambities bood MVO Nederland in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken van 2012 tot 2022 financiële ondersteuning via de IMVO-voucher. IMVO staat voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Deze voucher gaf recht op 50 procent korting op advieskosten met als doel de internationale supply chain te verduurzamen. De voorbije jaren profiteerden al meer dan 300 bedrijven van de IMVO-voucher. In 2022 is de laatste ronde vouchers toegekend en kan je geen aanspraak meer maken op een IMVO-voucher.

Meer doen met MVO Nederland?

MVO Nederland zal zich blijven inzetten voor duurzame handel en IMVO. Bekijk bijvoorbeeld onze MVO Risico Checker om kosteloos een korte check te doen waarin je ontdekt welke internationale mvo-risico’s je loopt met jouw handelsactiviteiten. En natuurlijk wat je kunt doen om die risico’s te beperken.