Samen met Soil & More Impacts (SMI) maakte Jaguar gebruik van onderzoeksdata uit verschillende landen. Een van de uitkomsten was dat het overgrote deel van de gebieden waar Jaguar haar citrusvruchten en druiven inkoopt, last heeft van waterschaarste. Ook blijkt dat het telen van deze gewassen de waterschaarste in die gebieden verergert.
Uit het onderzoek blijkt verder dat de situatie op boerderij- en lokaal niveau kan worden verbeterd. Het onderzoek beoordeelde methoden als bodembeheer en (technisch) landschapsbeheer als effectief. Om het probleem op grotere schaal op te lossen is samenwerking in de keten en met lokale watergebruikers nodig. Het betalen voor ecosysteemdiensten en Integrated Water Resource Management komen uit het onderzoek als mogelijke oplossingen.
Een ander belangrijk inzicht is dat lang niet alle boeren gebruik maken van een goed irrigatiesysteem. Een druppelsysteem is het meest efficiënt. Dit wordt echter niet overal gebruikt door gebrek aan kennis of financiële middelen. Jaguar wil dit onderwerp bespreken met telers.
Een van de aanbevelingen waarmee Jaguar meteen aan de slag gaat, is het werken aan grondverbetering. Dit pakt het bedrijf op in samenwerking met handelspartner Agroland. Een methode die het bedrijf voorlopig eerst in Egypte toepast, is het gebruik van snoeiafval als bodembedekker. Door het snoeiafval te versnipperen en te verspreiden over de plantages, kan de grond meer vocht vasthouden.
Ook nieuwe technieken waarbij de bodem minder intensief wordt bewerkt is één van de stappen om de wateropslag in de bodem te bevorderen. Het idee is om deze technieken bij andere telers, in meer landen toe te passen. Jaguar voert gesprekken met telers om te zien of zij deze technieken willen omarmen en hierin willen investeren
Voor het midden- en kleinbedrijf met internationale en duurzaamheidsambities bood MVO Nederland in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken van 2012 tot 2022 financiële ondersteuning via de IMVO-voucher. IMVO staat voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Deze voucher gaf recht op 50 procent korting op advieskosten met als doel de internationale supply chain te verduurzamen. De voorbije jaren profiteerden al meer dan 300 bedrijven van de IMVO-voucher. In 2022 is de laatste ronde vouchers toegekend en kan je geen aanspraak meer maken op een IMVO-voucher.
Meer doen met MVO Nederland?
MVO Nederland zal zich blijven inzetten voor duurzame handel en IMVO. Bekijk bijvoorbeeld onze MVO Risico Checker om kosteloos een korte check te doen waarin je ontdekt welke internationale mvo-risico’s je loopt met jouw handelsactiviteiten. En natuurlijk wat je kunt doen om die risico’s te beperken.