Inproba streeft ernaar om volledig te werken met strategische leveranciers. Ze gebruikten de IMVO-voucher om de mogelijkheden te onderzoeken voor duurzaam geteelde chilipepers in Malawi. Het vooronderzoek is afgerond en de kansen en uitdagingen zijn in kaart gebracht. In de volgende fase van het onderzoek zal duidelijk worden wat de vereisten zijn om binnen 1-2 jaar alle lokale ketenactoren zoals boeren, tussenpersonen, verwerkers en exporteurs bij elkaar te brengen met als doel het leveren van ruwe sambal aan Inproba. Inproba kan zo bijdragen aan een hoger inkomen voor honderden boeren en armoede en honger kunnen zo bestreden worden. Bovendien zal er opslag van CO2 gaan plaatsvinden via een agroforestry invalshoek.
De mogelijkheden in Malawi zijn heel goed en de samenwerking met het ontwikkelingsbureau lijkt hoopvol.
– Esther Stuivenberg, Inproba
Door het genereren van de vraag naar grondstof (ruwe sambal) vanuit Inproba kan het bedrijf er in samenwerking met het Duitse GIZ en de lokale ketenactoren voor zorgen dat er binnen 1-2 jaar een chilipeper waardeketen op schaal kan worden opgezet.
Voor het midden- en kleinbedrijf met internationale en duurzaamheidsambities bood MVO Nederland in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken van 2012 tot 2022 financiële ondersteuning via de IMVO-voucher. IMVO staat voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Deze voucher gaf recht op 50 procent korting op advieskosten met als doel de internationale supply chain te verduurzamen. De voorbije jaren profiteerden al meer dan 300 bedrijven van de IMVO-voucher. In 2022 is de laatste ronde vouchers toegekend en kan je geen aanspraak meer maken op een IMVO-voucher.
Meer doen met MVO Nederland?
MVO Nederland zal zich blijven inzetten voor duurzame handel en IMVO. Bekijk bijvoorbeeld onze MVO Risico Checker om kosteloos een korte check te doen waarin je ontdekt welke internationale mvo-risico’s je loopt met jouw handelsactiviteiten. En natuurlijk wat je kunt doen om die risico’s te beperken.