Het team van Groenendijk startte met de IMVO-voucher een onderzoek om de vereiste data voor een levenscyclusanalyse (LCA) te bepalen. Groenendijk stelde een lijst met meer dan tweehonderd vragen op voor toeleverende partners in de keten. Vanaf productie (tier 1) tot de ruwe grondstof (tier 4) en alle stappen er tussen, werd er informatie verzameld over de milieu impact in de keten. Voor twee producten wist Groenendijk een betrouwbare LCA op te stellen.
Na dit succes is Groenendijk vastberaden om op termijn het gehele eigen productie assortiment te screenen met LCA’s. Per productcategorie heeft het bedrijf ook al doelstellingen vastgesteld. Net als bij de andere LCA’s gaat Groenendijk de speciaal voor textiel bedoelde bAwear-tool gebruiken en samenwerken met Tex Tracer. Tot slot komt er een ESG-dashboard om de impact van verschillende producten te kunnen vergelijken, op basis van de uitgevoerde pilot.
Voor het midden- en kleinbedrijf met internationale en duurzaamheidsambities bood MVO Nederland in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken van 2012 tot 2022 financiële ondersteuning via de IMVO-voucher. IMVO staat voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Deze voucher gaf recht op 50 procent korting op advieskosten met als doel de internationale supply chain te verduurzamen. De voorbije jaren profiteerden al meer dan 300 bedrijven van de IMVO-voucher. In 2022 is de laatste ronde vouchers toegekend en kan je geen aanspraak meer maken op een IMVO-voucher.
Meer doen met MVO Nederland?
MVO Nederland zal zich blijven inzetten voor duurzame handel en IMVO. Bekijk bijvoorbeeld onze MVO Risico Checker om kosteloos een korte check te doen waarin je ontdekt welke internationale mvo-risico’s je loopt met jouw handelsactiviteiten. En natuurlijk wat je kunt doen om die risico’s te beperken.