De eerste stap was een impactmeting naar de inspanningen op het gebied van handel en interventies om de keten te versterken (zoals inkomensprojecten en duurzame productie). De meting liet zien dat het model van Fairtrade Original werkt, maar ook dat er nog uitdagingen liggen voor een leefbaar inkomen voor boeren. Verder zijn er nu praktische tools ontwikkeld om veranderingen bij boeren over tijd te meten. Deze tools heeft het bedrijf nu al voor twee ketens (kokosmelk en koffie) getest.
De Standard Operations Procedure (SOP) is een belangrijke leidraad voor de vervolgstappen. Dit is de werkwijze die aangeeft hoe wordt omgegaan met impactmeting. Op korte termijn wordt de methode om impact te meten toegepast in alle ketens in Sri Lanka en later in andere landen waar Fairtrade Original actief is. Voor de lokale consultants en medewerkers van de grotere coöperaties en federaties wordt eerst een workshop rondom deze methode georganiseerd.
Voor het midden- en kleinbedrijf met internationale en duurzaamheidsambities bood MVO Nederland in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken van 2012 tot 2022 financiële ondersteuning via de IMVO-voucher. IMVO staat voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Deze voucher gaf recht op 50 procent korting op advieskosten met als doel de internationale supply chain te verduurzamen. De voorbije jaren profiteerden al meer dan 300 bedrijven van de IMVO-voucher. In 2022 is de laatste ronde vouchers toegekend en kan je geen aanspraak meer maken op een IMVO-voucher.
Meer doen met MVO Nederland?
MVO Nederland zal zich blijven inzetten voor duurzame handel en IMVO. Bekijk bijvoorbeeld onze MVO Risico Checker om kosteloos een korte check te doen waarin je ontdekt welke internationale mvo-risico’s je loopt met jouw handelsactiviteiten. En natuurlijk wat je kunt doen om die risico’s te beperken.