De coronacrisis liet ondernemers inzien hoe kwetsbaar zij zijn voor externe invloeden. Zo geldt dat ook voor Fair2, die hard geraakt werd. Het zal nog een tijd duren voordat toerisme weer op het oude niveau komt en daarom wil deze ondernemer in de tussentijd met haar partners werken om de sector sterker, duurzamer en gediversifieerder uit deze crisis te laten komen. Daarom vroeg Fair2 een IMVO-voucher aan, waarmee zij 50% van de advieskosten vergoed kregen.
In samenwerking met lokale gemeenschappen zet Fair2 projecten op die inkomens genereren én zich richten op het verbeteren van het voedselsysteem, name hygiëne en voedseldiversiteit. Op deze manier kan Fair2 een bijdrage leveren aan de Sustainable Development Goals. Een adviseur keek naar de slagingskans tot verduurzaming onder partners en welke behoeftes zij hadden. Op basis daarvan werden er vijf verschillende plekken in het zuiden gekozen om de lokale gemeenschappen hiervoor klaar te stomen.
Met behulp van de adviseur staan Fair2 en Yared Tour & Travel klaar om de communities te begeleiden naar de volgende duurzame stappen:
Aanleg van permacultuurtuinen (organische en biologische landbouw) voor lokale voedseldiversificatie, verduurzamen van voedsel voor toerisme en het brengen van meer lokale inkomsten.
Realisatie van faciliteiten en awareness in hygiëne, water en sanitatie; waaronder toiletten, handwasstations en kennis over verspreiding van ziekten. Zo versterk je lokale gezondheid en voorzieningen en veiligheid voor toerisme.
Onderwijs in digitalisering en virtualisering. Train lokale jongeren in IT en het maken van goede foto’s en films. Zo promoten zij hun regio’s en wordt gewerkt aan virtueel toerisme.
Installatie van eenvoudige solarsystemen en biovergisters naar rurale gebieden. Dit is goed voor toerisme en het biedt lokale faciliteiten en inkomstenbronnen.
In de vervolgstappen worden de genoemde maatregelen doorgevoerd. Yared Tours gaat naar het zuiden om verdere gesprekken met de communities te voeren.
Voor het midden- en kleinbedrijf met internationale en duurzaamheidsambities bood MVO Nederland in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken van 2012 tot 2022 financiële ondersteuning via de IMVO-voucher. IMVO staat voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Deze voucher gaf recht op 50 procent korting op advieskosten met als doel de internationale supply chain te verduurzamen. De voorbije jaren profiteerden al meer dan 300 bedrijven van de IMVO-voucher. In 2022 is de laatste ronde vouchers toegekend en kan je geen aanspraak meer maken op een IMVO-voucher.
Meer doen met MVO Nederland?
MVO Nederland zal zich blijven inzetten voor duurzame handel en IMVO. Bekijk bijvoorbeeld onze MVO Risico Checker om kosteloos een korte check te doen waarin je ontdekt welke internationale mvo-risico’s je loopt met jouw handelsactiviteiten. En natuurlijk wat je kunt doen om die risico’s te beperken.