BeFrank besloot de horizon te verbreden en ook onderzoek te doen naar de keten bij sinaasappels. De onderzoeksvraag in kwestie: “Hoeveel verborgen kosten zijn er bij de import van sinaasappels uit Egypte en Zuid-Afrika?”
Het onderzoek ging uit van true pricing. Daarmee breng je als bedrijf de volledige productieketen in kaart en neem je ook de sociale en ecologische impact van het product mee in de prijs. Met advies van True Price en met behulp van de IMVO-voucher startte BeFrank het onderzoek.
Uit het onderzoek kwam een opvallend resultaat: watergebruik bij de productie van sinaasappels blijkt een belangrijke boosdoener. De consument betaalt niet voor het water dat wordt verbruikt. Sinaasappels uit Egypte zouden volgens het principe van true pricing bijna twee keer zo veel moeten kosten.
Een 100% true price sinaasappel? Dat blijkt op dit moment helaas nog niet commercieel levensvatbaar. De ondernemers van BeFrank zijn uiteindelijk tevreden, hoewel het onderzoek soms nog wat beperkt was en de uitkomst tegenviel. Het onderzoek maakt wel duidelijk dat het waardevol is om de keten transparant te maken. Het is tijdsintensief, maar zo ontdek je de knelpunten bij voedselproductie.
Voor het midden- en kleinbedrijf met internationale en duurzaamheidsambities bood MVO Nederland in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken van 2012 tot 2022 financiële ondersteuning via de IMVO-voucher. IMVO staat voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Deze voucher gaf recht op 50 procent korting op advieskosten met als doel de internationale supply chain te verduurzamen. De voorbije jaren profiteerden al meer dan 300 bedrijven van de IMVO-voucher. In 2022 is de laatste ronde vouchers toegekend en kan je geen aanspraak meer maken op een IMVO-voucher.
Meer doen met MVO Nederland?
MVO Nederland zal zich blijven inzetten voor duurzame handel en IMVO. Bekijk bijvoorbeeld onze MVO Risico Checker om kosteloos een korte check te doen waarin je ontdekt welke internationale mvo-risico’s je loopt met jouw handelsactiviteiten. En natuurlijk wat je kunt doen om die risico’s te beperken.