Op zoek naar uitbreiding van het concept liep AgroFair tegen obstakels aan. Zowel ecologisch als economisch bleken de huidige modellen voor bananenproductie moeilijk houdbaar. Zo is fossiele energie hierbij bijvoorbeeld nog gangbaar. Ook zijn de plantages met monocultuur vatbaar voor plagen en ziektes.
Daarom deed AgroFair onderzoek met de IMVO-voucher. Agroforestry, ook wel bekend als boslandbouw, was de voornaamste focus. Dit is een systeem waarbij de oorspronkelijke habitat van de bananenplant wordt nagebootst. Hierbij is aandacht voor meer biodiversiteit en weerbaarheid tegen ziekten en plagen en gezondere bodems.
Samen met de stakeholders modelleerde AgroFair agroforestrysystemen voor verschillende omstandigheden in Peru, Ecuador en Costa Rica. Ook heeft AgroFair rond dit thema een relevant netwerk uitgebreid.
AgroFair neemt de aanbevelingen van adviseur Farmtree mee bij toekomstige projecten. Ook gaat het bedrijf de kennis overdragen op een coöperatie in Ecuador en is er een partij in Peru die een perceel wil opzetten.
Voor het midden- en kleinbedrijf met internationale en duurzaamheidsambities bood MVO Nederland in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken van 2012 tot 2022 financiële ondersteuning via de IMVO-voucher. IMVO staat voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Deze voucher gaf recht op 50 procent korting op advieskosten met als doel de internationale supply chain te verduurzamen. De voorbije jaren profiteerden al meer dan 300 bedrijven van de IMVO-voucher. In 2022 is de laatste ronde vouchers toegekend en kan je geen aanspraak meer maken op een IMVO-voucher.
Meer doen met MVO Nederland?
MVO Nederland zal zich blijven inzetten voor duurzame handel en IMVO. Bekijk bijvoorbeeld onze MVO Risico Checker om kosteloos een korte check te doen waarin je ontdekt welke internationale mvo-risico’s je loopt met jouw handelsactiviteiten. En natuurlijk wat je kunt doen om die risico’s te beperken.