De volgende stap in zijn sociale en duurzame missie: lokale productie van prints met natuurlijke kleurstof voor de designs van de kleding vanuit bijvoorbeeld voedingsreststromen. Veel prints worden tegenwoordig gemaakt van synthetische verf die zowel giftig voor mensen die ermee werken is, als voor de natuur als het water met de verf wordt weggegooid. Het onderzoek met de IMVO-voucher begon in Nederland, waar het lukte om met organisch materiaal te werken. Daarna ging AFRIEK aan de slag in Rwanda, om de test te repliceren onder andere omstandigheden.
Het team wist samples uit het eerste onderzoek ook in Rwanda te reproduceren en bouwde een team op van experts. Het technische proces uitvoeren op grotere schaal blijft een uitdaging, maar AFRIEK gelooft er in dat opschalen mogelijk is. Klaar is AFRIEK nog niet: ze moeten ook nog de wasbaarheid van de kleding testen en willen verdere productiemogelijkheden onderzoeken voor commercieel gebruik.
AFRIEK gaat de rest van het onderzoek ook op toegankelijke wijze delen met lokale stakeholders. Het bedrijf wil ervoor zorgen dat de lokale textielsector profiteert van de nieuwe inzichten. Hoe meer kledingproducenten experimenteren met natuurlijke kleurstof, hoe sneller de industrie kan verduurzamen.
Voor het midden- en kleinbedrijf met internationale en duurzaamheidsambities bood MVO Nederland in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken van 2012 tot 2022 financiële ondersteuning via de IMVO-voucher. IMVO staat voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Deze voucher gaf recht op 50 procent korting op advieskosten met als doel de internationale supply chain te verduurzamen. De voorbije jaren profiteerden al meer dan 300 bedrijven van de IMVO-voucher. In 2022 is de laatste ronde vouchers toegekend en kan je geen aanspraak meer maken op een IMVO-voucher.
Meer doen met MVO Nederland?
MVO Nederland zal zich blijven inzetten voor duurzame handel en IMVO. Bekijk bijvoorbeeld onze MVO Risico Checker om kosteloos een korte check te doen waarin je ontdekt welke internationale mvo-risico’s je loopt met jouw handelsactiviteiten. En natuurlijk wat je kunt doen om die risico’s te beperken.