Africa Sustainable Aquaculture realiseert duurzame tilapia kwekerij

Africa Sustainable Aquaculture initieert en ontwikkelt een duurzame aquacultuur sector in Ethiopië. Voor de realisatie van een nieuwe tilapiakwekerij liet het bedrijf de maatschappelijke risico’s van dat project in kaart brengen met hulp van de IMVO-voucher.

Onderzoek

Africa Sustainable Aquaculture focust zich op de hoogwaardige productie van talipa voor de lokale markt en export, om op die manier bij te dragen aan voedselzekerheid, werkgelegenheid en capaciteitsopbouw in het land. ASA is ontstaan vanuit het idee dat duurzaam investeren in een land bijdraagt aan de zelfredzaamheid ervan.

ASA had het plan om een tweede tilapia kwekerij in Kebele te starten en zette de IMVO-voucher in om onderzoek te laten uitvoeren naar de maatschappelijke risico’s die dit met zich meebrengt. Het doel van dit Environmental & Social Risk Assessment was om de maatschappelijke risico’s van het project inzichtelijk te maken en concrete aanbevelingen te verkrijgen over het beperken en managen van die risico’s.

Inzichten

Het onderzoek heeft ASA inzicht gegeven in de voordelen en risico’s van het project. Zo bezitten veel lokale boeren weinig land en zal de kwekerij werkgelegenheid opleveren voor die boeren en de lokale gemeenschap. Ook heeft ASA inzicht gekregen in de invloed die het project zal hebben op de lokale gemeenschap. Een van de aandachtspunten is de politieke situatie in het land in de aanloop naar de verkiezingen. Een goede band opbouwen met de lokale community moet voor stabiliteit en vertrouwen zorgen om dat risico zo veel mogelijk te beperken.

Toekomst

ASA Ethiopië is begonnen met het verplaatsen van viskooien van de bestaande kwekerij naar deze nieuwe kwekerij. De adviezen uit het onderzoek worden opgevolgd en de lokale gemeenschap is akkoord met het project. ASA Ethiopië is begonnen met de aanleg van visvijvers en bouwt het project op zoals in het rapport omschreven is.

Over IMVO-vouchers

Voor het midden- en kleinbedrijf met internationale en duurzaamheidsambities bood MVO Nederland in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken van 2012 tot 2022 financiële ondersteuning via de IMVO-voucher. IMVO staat voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Deze voucher gaf recht op 50 procent korting op advieskosten met als doel de internationale supply chain te verduurzamen. De voorbije jaren profiteerden al meer dan 300 bedrijven van de IMVO-voucher. In 2022 is de laatste ronde vouchers toegekend en kan je geen aanspraak meer maken op een IMVO-voucher.

Meer doen met MVO Nederland?

MVO Nederland zal zich blijven inzetten voor duurzame handel en IMVO. Bekijk bijvoorbeeld onze MVO Risico Checker om kosteloos een korte check te doen waarin je ontdekt welke internationale mvo-risico’s je loopt met jouw handelsactiviteiten. En natuurlijk wat je kunt doen om die risico’s te beperken.