Aan de slag met living wage: bedrijven werken samen om kennis en impact te vergroten

Wereldwijd hebben werkers in de textielsector te maken met lonen die te laag zijn om van rond komen. Deze sector kenmerkt zich door lange ketens met weinig transparantie, waardoor het lastig is om het leefbaar inkomen voor deze mensen te berekenen en te implementeren. Juist daarom zijn handvatten belangrijk voor de textielbedrijven die wél een eerlijkere keten willen. Vier partners van MVO Nederland besloten hun kennis op dit gebied te bundelen om andere bedrijven op weg te helpen met het verduurzamen van hun keten.

Onderzoek

Return To Sender, Nine & Co, A Beautiful Story en Marlies Dekkers – vier partners die al eerder afzonderlijk onderzoek deden naar een duurzamere keten met behulp van de IMVO-voucher – besloten om de inzichten die daaruit voortkwamen te delen. Het plan hiervoor was om de praktische inzichten, modellen, best practices, lessons learned en randvoorwaarden omtrent living wages te bundelen tot een online dossier.

Om deze informatie te bundelen tot een effectief en toegankelijk dossier, schakelden zij adviesbureau Rainbow Collection in. Als input hiervoor is niet alleen de kennis van deze partners meegenomen, ook zijn producenten benaderd voor additionele, actuele inzichten op het gebied van het leefbaar inkomen.

Resultaat

Tijdens dit project is er een online open source dossier gecreëerd, met onder meer praktische tips en inspirerende inzichten om bedrijven te helpen bij het starten met het berekenen en implementeren van living wages in hun eigen keten. Deze informatie is gratis en visueel te gepresenteerd om zoveel mogelijk bedrijven aan te spreken en te motiveren om hier zelf mee te starten. Bekijk de website via deze link.

Over IMVO-vouchers

Voor het midden- en kleinbedrijf met internationale en duurzaamheidsambities bood MVO Nederland in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken van 2012 tot 2022 financiële ondersteuning via de IMVO-voucher. IMVO staat voor Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Deze voucher gaf recht op 50 procent korting op advieskosten met als doel de internationale supply chain te verduurzamen. De voorbije jaren profiteerden al meer dan 300 bedrijven van de IMVO-voucher. In 2022 is de laatste ronde vouchers toegekend en kan je geen aanspraak meer maken op een IMVO-voucher.

Meer doen met MVO Nederland?

MVO Nederland zal zich blijven inzetten voor duurzame handel en IMVO. Bekijk bijvoorbeeld onze MVO Risico Checker om kosteloos een korte check te doen waarin je ontdekt welke internationale mvo-risico’s je loopt met jouw handelsactiviteiten. En natuurlijk wat je kunt doen om die risico’s te beperken.