Dit event is begonnen
De CSRD geldt toch alleen voor grote bedrijven met meer dan 250 medewerkers? In eerste instantie wel, maar dat is geen reden om de regelgeving als mkb’er naast je neer te leggen. Integendeel. De grote bedrijven voor wie de CSRD inmiddels geldt, zijn verplicht om te rapporteren over wat er gebeurt in hun toeleveringsketen. En dan kan jouw bedrijf zomaar in beeld komen. Tegelijkertijd bied de CSRD ook voor mkb tal van kansen. Tijd om orde op zaken te stellen tijdens de Community of Practice: CSRD-kansen voor het mkb.
In een reeks van vier bijeenkomsten stomen we jou als mkb’er klaar voor de CSRD en alles wat daarbij komt kijken. Wat kan je verwachten van grote klanten, hoe vliegen andere bedrijven dit al aan en waar liggen de kansen om je duurzaamheidsprestaties te verbeteren en hier over te communiceren? Tijdens deze Community of Practice kom je erachter.
Bijeenkomst 1 | 10 oktober, 13.00-17.00 uur | Mitland Meetings Utrecht | Introductie: zo benut je als mkb-er de kansen van de CSRD
Maak samen met kennispartners Flynth, Empact en Sdu kennis met de huidige ontwikkelingen, de CSRD en de vrijwillige standaard (VSME) voor het mkb. Verdiep je in de materialiteitsmatrix en de stakeholderdialoog en herken waar je grootste kansen liggen.
Bijeenkomst 2 | 19 november, 11.00-12.30 uur (online) – Sturen op milieu, klimaat en omgeving
Duik met Empact en Sdu in de B disclosures over milieu. Ga aan de slag met een concrete casus en de toepassing hiervan op je eigen bedrijf.
Bijeenkomst 3 | 5 december, 11.00-12.30 uur (online) – Van richtlijn naar realiteit: sociale en governance aspecten
Ga met Flynth aan de slag met de andere thematische B disclosures van de vrijwillige standaard: social & governance. Bouw ook voort op je casus en bespreek met elkaar de praktische toepassingen.
Bijeenkomst 4 | 16 Januari, 13.00-17.00 uur | Omgeving Utrecht | Aan de slag met data, tooling & assurance
Focus je met SRA op de rol van accountants en assurance. Leer over het verwerken van data voor de implementatie van de vrijwillige standaard met Eevery. Ga dieper in op de best practice(s) voor het mkb. Uiteraard sluiten we af met een borrel.
Heb je een eerste plan van aanpak voor de toepassing van CSRD je organisatie
Ben je voorbereid op vragen / wensen / eisen van je klanten, bank en toeleverancier(s)
Heb je inzicht gekregen in de verwachtingen en eisen van grote klanten met betrekking tot duurzaamheid en rapportage
Weet je wat de Europese standaarden zijn en hoe je hieraan moet voldoen
Weet je hoe je een duurzaamheidsverslag kan opstellen volgens deze Europese richtlijn
Heb je een relevant netwerk doordat je werkt in een hechte groep bedrijven met vergelijkbare doelstellingen
Flynth is Nederlands grootste adviseur en accountant voor het midden- en kleinbedrijf. Flynth stimuleert ondernemers om het maximale te halen uit hun ondernemerschap.
Empact is een boutique adviesbureau en adviseert zowel private bedrijven als overheidsinstanties over alle aspecten van de ESG-transformatie.
Sdu maakt wetgeving en regelgeving optimaal toegankelijk en toepasbaar voor professionals met slimme oplossingen, innovatieve producten en trainingen.
SRA is de grootste vereniging van accountantskantoren, werkzaam voor het mkb. Sinds 1989 vormen ze een landelijk netwerk van bijna 370 zelfstandige accountantsorganisaties.
Eevery is een team van productspecialisten, ontwikkelaars, verkopers, marketeers en ondernemers, verenigd door een missie om mkb-bedrijven over de hele wereld te helpen hun duurzaamheid te verbeteren en maatschappelijk verantwoordelijker te worden.
De reeks bijeenkomsten is bedoeld voor organisaties tussen de 10 en 250 fte. Het programma is met name interessant voor directeuren, eigenaren, bedrijfsleiders, MVO-specialisten, duurzaamheidsmanagers en andere professionals binnen het mkb die voorop willen lopen in duurzaamheid en zich willen voorbereiden op de CSRD. Dit is je kans om je te onderscheiden door nu al actie te ondernemen.
Partners van MVO Nederland betalen voor een enkele deelname een aangepast tarief van 250 euro. Is je organisatie geen MVO Nederland-partner? Word partner en doe mee voor een gereduceerd tarief of betaal eenmalig 500 euro.
Meld je aan door het onderstaande formulier in te vullen. Aanmelden kan t/m vrijdag 4 oktober. Na ontvangst nemen we je aanmelding in behandeling en nemen we binnen enkele dagen telefonisch contact met je op. In dit gesprek kijken we samen of je aan de criteria voldoet, zodat je zeker weet dat je alles uit het programma kunt halen.
Voldoe je aan de criteria dan ontvang je na het gesprek een digitaal formulier om je facturatiegegevens in te vullen. Wanneer dit formulier is ingevuld en verzonden, is je aanmelding definitief. Je krijgt dan een bevestigingsmail van ons. Je zal t.z.t. ook alle details over de bijeenkomsten van ons ontvangen.
Heb je nog vragen? Neem gerust contact op via evenement@mvonederland.nl.
De inschrijvingen voor deze Community of Practice zijn gesloten. Op de hoogte blijven van een nieuwe editie? Laat hier je gegevens achter.
Wat is de CSRD?
De CSRD-richtlijn vereist van grote bedrijven dat ze rapporteren over zaken als CO2-uitstoot en het sociaal kapitaal, maar ook over de impact die je als bedrijf hebt op biodiversiteit en mensenrechtenschendingen in de keten. De richtlijn is een uitbreiding van de bestaande Europese richtlijn rondom duurzaamheidsverslaglegging: de Non-Financial Reporting Directive (NFRD). De CSRD geldt sinds 1 januari 2024 voor bedrijven die nu vallen onder de non-financial reporting directive (NFRD) en vanaf 2025 voor grote bedrijven die daar nu niet onder vallen.
Wat is het doel van CSRD?
Het doel van de CSRD is het vergroten van de transparantie over duurzaamheidsinspanningen van bedrijven en organisaties, en het verbeteren van de kwaliteit van duurzaamheidsinformatie. Dit stelt consumenten en klanten in staat om bedrijven te vergelijken op basis van hun inzet voor duurzaamheid.
Ben ik als mkb’er verplicht om te rapporteren over de CSRD?
Nee. De huidige richtlijn geldt alleen voor beursgenoteerde ondernemingen. Vanaf boekjaar 2025 gaan ze gelden voor alle grote bedrijven (bedrijven met >250 medewerkers, een omzet hoger dan €50 miljoen per jaar, een balanstotaal van meer dan €25 miljoen). Echter, door de ketenwerking raakt de CSRD ook kleine(re) bedrijven. Hiervoor is recentelijk de vrijwillige standaard (VSME) ontworpen.
Wat is de vrijwillige standaard (VSME)?
De VSME-standaarden (Voluntary sustainability reporting standard for non-listed SMEs, nu nog concept) volgen dezelfde ESRS-structuur als de CSRD (beleid, actieplannen, doelen en prestaties), maar zijn veel compacter. Deze, meer proportionele standaarden, dienen ook als uitgangspunt bij de uitvraag door CSRD-plichtige bedrijven om zo willekeur te voorkomen. De grootte van jouw onderneming bepaalt het detailniveau van milieu (E), sociale (S) en zakelijke gedragskwesties (G) waarover je kunt rapporteren.
Moet ik naast de bijeenkomsten nog meer tijd inrekenen voor mijn deelname?
Elke bijeenkomst kent voorbereidings- en uitwerkingstijd via literatuur en opdrachten. Deze opdrachten helpen je verder in het programma en geven een opzet voor je eerste stappen met de VSME.
Kan ik met meer dan één collega meedoen?
De deelnameprijs is voor één medewerker. Wil je collega's meenemen? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.
Kan ik het programma in het Engels volgen?
Helaas is het niet mogelijk om het programma in het Engels te volgen. De voertaal van de bijeenkomsten, opdrachten en communicatie is Nederlands.
Zijn de bijeenkomsten online of fysiek?
De start- en slotbijeenkomst zijn fysiek in omgeving Utrecht. De tweede en derde bijeenkomst zijn online.
Voor Partners
Dag voor DoenDenkers 2025
Community of Practice: aan de slag met due diligence en ketenverantwoordelijkheid (CSDDD)
Voor Partners
Live: aan de slag met echte prijzen (geannuleerd)
Een belangrijke stap in het toekomstbestendig maken van jouw bedrijf is je aansluiten bij MVO Nederland. Ben je werkzaam bij mkb of grootbedrijf? En wil je samen met andere bedrijven werken aan de nieuwe economie? Word dan partner.