Dit event is begonnen
Voor Partners
Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CS3D), de ontbossings- en imvo-wet - wetten en regels die ook op jouw bedrijf afkomen. Afvinklijsten? Echt niet! Ze bieden een kans om duurzaamheid te verankeren in je bedrijfsvoering. In deze tweede editie van de Community of Practice van zeven bijeenkomsten bereid je jouw organisatie stapsgewijs voor op de CSRD - ondersteund door expertise en praktijkervaring uit het netwerk. Je gaat weg met een sterke basis voor geïntegreerde besluitvorming, intern draagvlak en een toekomstbestendige duurzaamheidsstrategie.
De Community of Practice in het kort
De CSRD heeft als doel om transparantie en vergelijkbaarheid van duurzaamheidsverslaglegging te bevorderen, waardoor consumenten, investeerders en klanten beter inzicht krijgen in de maatschappelijke impact van je bedrijf. De CS3D is een aanvulling hierop en motiveert je mvo-risico's te identificeren en negatieve effecten te voorkomen en te verminderen. Kortom: meer transparantie in het belang van mens en milieu. Dit programma laat je niet alleen zien wat er van je verwacht wordt, maar ook hóe je dit vertaalt naar de dagelijkse praktijk van je organisatie.
Heb jij of je collega's nog niet eerder deelgenomen aan de Community of Practice: Aan de slag met CSRD? Dan raden wij je aan om eerst deel één te volgen. Lees meer informatie over de aankomende editie in maart.
Zeven interactieve praktijksessies
Krijg ondersteuning uit verschillende disciplines bij de implementatie van CSRD en CS3D
Leer de theorie combineren met de praktijk via persoonlijke opdrachten, het uitwisselen van uitdagingen en voorbeelden
Krijg toegang tot ons digitale platform - de CSRD-community met 350+ professionals uit 150+ grootbedrijven
Samenstelling van een vaste groep bedrijven met een vergelijkbare uitdaging, die op een interactieve manier van elkaar leren
In de plenaire onderdelen krijg je de theorie over een specifiek onderdeel uitgelegd van een expert. In deelsessies ga je onder begeleiding verder in gesprek met deelnemers over de uitdagingen en handelingen in de praktijk. De data en thema's van de sessies zijn als volgt:
1. Werken met de CSRD | 14 mei
2. Rapporteren volgens de ESRS | 11 juni
3. Beschikbare en betrouwbare ESRS-data | 2 juli
4. CSDDD: ketenverantwoordelijkheid en risico-identificatie | 17 september
5. Controle en assurance | 10 oktober
6. Biodiversiteit en ecosystemen | 13 november
7. De invloed van ESG-data op financiering, investeringen en leningen | 26 november
Alle sessies vinden - op wisselende locaties - plaats op een dinsdag of donderdag en nemen ongeveer drie uur in beslag. Steeds in de middag van 14:00 tot 17:00.
Je wordt onderdeel van onze CSRD-community
Uniek aan dit programma is dat je met collega’s meedoet. Dit versterkt de samenwerking en helpt om de nodige acties sneller door te voeren in je organisatie. En doordat je in een vaste groep aan een gezamenlijke uitdaging werkt, is er ruimte om dieper in te gaan op het praktische gedeelte van de CSRD-richtlijn. Tevens maken we gebruik van een digitaal platform om gegevens, documentatie en ervaringen uit te wisselen – ook buiten de geplande bijeenkomsten om. Je wordt dus echt onderdeel van onze CSRD-community!
Het programma
In sessies 1, 2, 4, 5 en 6 staan de ESRS topics centraal en gaan we diep in op de materie.
Sessie 1:
ESRS 1 General Requirements
ESRS 2 General Disclosures
E1 Climate change
S1 Own workforce
Sessie 2:
E2 Pollution
E3 Water and marine resources, E5 Resource use and circular economy
E5 Resource use and circular economy
S4 Consumers and end-users
Sessie 4 :
S2 Workers in the value chain
S3 Affected communities
ESRS G1 Business conduct
Sessie 6:
E4 Biodiversity and ecosystems
De programma onderdelen buiten de ESRS om
Sessie 3 duikt diep in de wereld van data, met de focus op het verkrijgen van beschikbare en betrouwbare gegevens. Via drie break-out sessies krijg je inzicht in de gehele CSRD-cyclus, waarbij je leert welke data op welke punten cruciaal is en hoe je deze kunt verkrijgen.
Sessie 5 gaat over assurance, waarbij je allerlei vragen kunt stellen aan ervaren accountants.
Sessie 7 werpt een blik op het perspectief van banken, met betrokkenheid van drie banken. Ontdek welke informatie zij wel/niet van bedrijven kunnen opvragen en hoe jouw ESG-transparantie en resultaten van invloed kunnen zijn op het verkrijgen van financiering. Tegelijkertijd delen zij relevante inzichten over het proces
Alvast een aantal van de experts op een rij
Emma Verheijke - Grant Thornton
Annemieke Bos - Grant Thornton
Stijn Schep - Grant Thornton
Lisa van de Kamp – Grant Thornton
Roel Drost - PWC
Steven Boekhoudt - PWC
Kees Kerstens - Salacia Solutions
Rutger IJzendoorn - Conclusion (Consulting)
Raymond van Ek - Conclusion (Hot ITem)
Matthias Maltha – EY
Noor Vos – EY
Gijsbert Bruijnes – BDO
Albert-Jan Knol – BDO
Emma den Ouden – SER
Roza Wegkamp – ABN AMBRO
Meike Proost – ING
Voorwaarden
Je bent partner van MVO Nederland
De CSRD en/of CS3D gaan binnenkort voor jouw bedrijf gelden
Je hebt meegedaan aan deel één van de Community of Practice: Aan de slag met CSRD
Óf je rapporteert al volgens de Non-Financial Reporting Directive (NFRD)
Per organisatie vragen we een eenmalige bijdrage om je deelname niet vrijblijvend te maken en organisatorische kosten te dekken. Voor grootbedrijven (met meer dan 250 medewerkers) is dit 1.500 euro, voor mkb 750 euro (exclusief btw).
Dit programma heeft een geschatte waarde van 7.000 euro. Een groep bestaat uit maximaal 25 bedrijven. Voorafgaand vind er een intakegesprek plaats. We raden aan om per sessie deel te nemen in duo-vorm met een collega die – in een andere functie – een belangrijke rol speelt in de bedrijfsvoering.
Wat is de CSRD?
De CSRD-richtlijn vereist van grote bedrijven dat ze rapporteren over zaken als CO2-uitstoot en het sociaal kapitaal, maar ook over de impact die je als bedrijf hebt op biodiversiteit en mensenrechtenschendingen in de keten. De richtlijn is een uitbreiding van de bestaande Europese richtlijn rondom duurzaamheidsverslaglegging: de Non-Financial Reporting Directive (NFRD). De CSRD geldt sinds 1 januari 2024 voor bedrijven die nu vallen onder de non-financial reporting directive (NFRD) en vanaf 2025 voor grote bedrijven die daar nu niet onder vallen.
Hoe weet ik of de CSRD voor mijn bedrijf geldt?
De CSRD gaat gelden voor bedrijven die voldoen aan minimaal twee van de drie volgende voorwaarden: 250+ medewerkers, 25 miljoen euro op de balans en jaarlijks meer dan 50 miljoen euro omzet. Meer weten? Lees meer over wat de CSRD is en voor wie dit gaat gelden.
Kan ik het programma in het Engels volgen?
Helaas is het niet mogelijk om de Community of Practice in het Engels te volgen. De voertaal van de lessen, opdrachten en onderlinge communicatie is Nederlands.
Kan ik met meer dan twee collega's meedoen?
De deelnameprijs is voor twee collega’s. Echter is het mogelijk om met meer collega’s mee te doen. Neem hiervoor contact met ons op om de mogelijkheden en voorwaarden te bespreken.
Heb je vragen of wil je eerst een verkennend gesprek om te ontdekken of dit iets voor jou, je collega’s en je organisatie is? Christian helpt je graag verder.
Christian Penning
Relatiemanager Grote Bedrijven Netwerk
Voor Partners
Dag voor DoenDenkers 2025
Community of Practice: aan de slag met due diligence en ketenverantwoordelijkheid (CSDDD)
Voor Partners
Live: aan de slag met echte prijzen (geannuleerd)
Een belangrijke stap in het toekomstbestendig maken van jouw bedrijf is je aansluiten bij MVO Nederland. Ben je werkzaam bij mkb of grootbedrijf? En wil je samen met andere bedrijven werken aan de nieuwe economie? Word dan partner.