Deze 7 uitdagingen komen ondernemers tegen wanneer ze willen verduurzamen

Duurzame ondernemers hebben het niet altijd makkelijk in een wereld waarin dat wat ze doen nog niet de standaard is. Dat zorgt voor obstakels. Of zoals ondernemers dat zouden zeggen: uitdagingen. Maar wat zijn dan die uitdagingen? We vroegen het onze partners en zetten de zeven meest gedeelde voor je op een rij. Inclusief wat je kunt doen om deze aan te pakken.

1.     Interne betrokkenheid en draagvlak

Stel: je bent als mvo-manager aangenomen om een duurzaamheidsstrategie op te zetten en te implementeren. Je bent enthousiast over je eigen plannen om geleidelijk van fossiele brandstoffen over te stappen naar zonne- en windenergie, stelt ambitieuze reductiedoelen voor CO₂-uitstoot en presenteert een wervingsstrategie die zich richt op een bredere, diversere talentenpool. Dan stuit je op weerstand. Je zoekt draagvlak voor je werk.

👉🏼 Actie: Kijk ons webinar over intern draagvlak creëren terug.

2.    Wettelijke eisen

Wet- en regelgeving als de CSRD, EUPD, DPP en CSDDD is nodig om zaken daadwerkelijk te veranderen. Voor bedrijven is dit een kans om duurzaamheid onderdeel te maken van hun manier van werken. Een afvinkexercitie ligt echter ook op de loer: uit angst voor reputatieschade of het voorkomen van boetes, bijdragen aan het minimale zonder daadwerkelijk bedrijfsprocessen te veranderen.

👉🏼 Actie: MVO Nederland biedt praktische oplossingen met Community of Practices om kernactiviteiten wél aan te pakken. Meer dan 500 bedrijven hebben al deelgenomen aan deze CoP’s, over onderwerpen als CSRD, CO2-beprijzing, Science Based Targets en circulair ondernemen. De Community of Practice over CSDDD begint binnenkort: meld je nog snel aan en werk samen met een vaste groep bedrijven aan due diligence en ketenverantwoordelijkheid.

3.    Opschalen, financiële obstakels en écht impact maken

Met duurzaam ondernemen boek je winst op de lange termijn, maar toch tillen korte- termijnresultaten in veel gevallen nog steeds zwaarder. Daar komt bij dat duurzame oplossingen duurder blijken dan traditionele alternatieven. Zo is het installeren van zonnepanelen of een warmtepomp nog steeds duurder dan blijven betalen voor reguliere stroom uit fossiele brandstoffen. Nieuw plastic is nog steeds goedkoper dan het laten recyclen. Door dit soort uitdagingen hebben bedrijven moeite om een sterke businesscase te ontwikkelen

👉🏼 Actie: hoe doe je dat, duurzaam ondernemen? En waar begin je? Speciaal voor bedrijven die hun eerste duurzame stappen zetten organiseerden we het webinar ‘aan de slag met duurzaam ondernemen’. Die kijk je hier terug. Een goed begin is ook onze NEx-check: een laagdrempelige test om je prioriteiten te bepalen en aan de slag te gaan. Voor als je snel en eenvoudig wilt weten hoe duurzaam je bedrijf is.

4.    Externe factoren

Je hebt niet overal controle over. Van de overheid tot partners in de keten of internationale samenwerkingen – er zijn allerlei externe factoren die een rol spelen in jouw ondernemerswerk. Denk ook aan het inkopen van producten in het buitenland. Dan krijg je te maken met mvo-risico’s in je internationale toeleveringsketen – zoals corruptie, slechte arbeidsomstandigheden en milieuvervuiling.

👉🏼 Actie: om erachter te komen welke mvo-risico’s jouw onderneming loopt en hoe je deze kunt beperken, gebruik je de MVO Risico Checker. De gratis tool geeft gemakkelijk en snel een overzicht van potentiële mvo-risico's in jouw internationale toeleveringsketen én geeft adviezen om deze risico's aan te pakken.

5.    Circulariteit en ketenverantwoordelijkheid

Een duurzame, circulaire economie vraagt om een sectorbrede benadering waarin meerdere partijen en schakels uit de keten zijn betrokken. Zie het zo: je kan wel overstappen op gerecyclede materialen voor je producten, maar als je leverancier deze niet aanbiedt of je klanten geen interesse hebben in gerecyclede opties, blijft je impact beperkt.

👉🏼 Actie: wil je aan de slag met je keten, klop dan eens aan bij het Versnellingshuis.

6.    Sectorspecifieke uitdagingen

Iedere sector kampt met andere uitdagingen om te verduurzamen. MVO Nederland werkt aan verschillende projecten om de nieuwe economie te bereiken. Zo werken we in de bouw de ontwikkeling en opschaling van natuurlijke bouwmaterialen, zorgen we in de textielsector dat grondstoffen zoals hennep weer op eigen land verbouwd worden en kijken we in de zorgsector of CO2-beprijzing een effectieve strategie is om de milieu-impact te verminderen.

👉🏼 Actie: kijk bij welke projecten je kunt aanhaken.

7.     Tijdgebrek en capaciteit

En tot slot: duurzaamheid moet niet iets zijn voor een aparte afdeling, maar in de hele organisatie leven. Iedereen – van directie tot werkvloer – moet het voelen, begrijpen en doen. Alleen dan maak je écht impact en komt je visie van de grond. De duurzame ondernemers in ons netwerk barsten van de ambitie. Samen zorgen we dat de ideeën en idealen van de tekentafel in de praktijk worden gebracht.

👉🏼 Actie: ook meedoen? Word partner van MVO Nederland en veranker duurzaamheid in jouw bedrijf.

De inzichten in dit artikel komen uit ons Partneronderzoek 2024, waarin we onder meer vroegen naar hun grootste uitdagingen.