Broodje Utrecht

In maart 2024 lanceerden we het eerste Broodje Natuurlijk: het Broodje Utrecht, een samenwerking tussen Utrechtse cateraars, voedselproducenten, boeren en restaurants. In totaal zijn zestien organisaties in de provincie aan de slag gegaan met duurzaam en lokaal voedsel.

Het Broodje Utrecht ontstond in samenwerking met de Provincie Utrecht als onderdeel van het convenant ‘Samen eten we Utrecht mooier’.

Broodje Utrecht, met zorg samengesteld door Eric van Veluwen

Eric van Veluwen, chef-kok en directeur van cultuur- en congrescentrum Antropia, ontwikkelde de samenstelling van het broodje. Het broodje bevat onder andere:

  • Brie gemaakt van de bloemenweidemelk van Ramona Schalkwijk uit Montfoort

  • Chutney en walnoten van 'Bij Dijkzicht' uit Wijk bij Duurstede

  • Een salademix van restaurant en kwekerij de Stadsjochies uit Utrecht.

Inmiddels ligt het broodje regelmatig in de bedrijfsrestaurants van onder meer de provincie, NS en Jaarbeurs. En kan je het bestellen bij diverse korte ketenpartijen en cateraars. Ook alle bezoekers aan onze Dag voor DoenDenkers 2024 kregen het broodje geserveerd.

“Transities gaan over gedragsverandering. En gedragsverandering gaat over verhalen vertellen. We merken aan alle reacties dat de communicatieve kracht van een broodje enorm groot is. Het maakt de tongen los, en niet alleen om het broodje te verorberen. Dit helpt meer mensen voelen en begrijpen wat natuurlijke landbouw is. En laat zien dat het kan”, zegt Gerard Teuling, sectormanager agrifood bij MVO Nederland. “Broodje Natuurlijk combineert een vraag van inkopers met de vraag van de klant. Door het te eten ondersteun je de boer en de natuur in je eigen omgeving. Zo verbinden we stad en platteland. En daar komt bij dat dit broodje in een paar kliks is besteld. Wel zo handig voor een inkoper die het al druk genoeg heeft.’’

Meer weten over het verhaal achter Broodje Utrecht? Lees hier het interview van Trouw: Utrecht serveert de landbouwtransitie uit op een broodje: alles komt van lokale boeren.