Vergroot je impact

Agenda

dinsdag 25 juni 2019 - 09:30 tot 13:00
dinsdag 25 juni 2019 - 16:00 tot 16:45
maandag 1 juli 2019 - 16:00 tot 20:00
dinsdag 2 juli 2019 (Hele dag)

Overheidsbeleid voor MVO

Algemeen

De Rijksoverheid wil bedrijven helpen het maximale uit hun MVO-beleid te halen, door bewust om te gaan met dilemma's en de dialoog over MVO actief aan te gaan.

De overheid ondersteunt verschillende organisaties die bedrijven bijstaan met informatie en advies over MVO. De volgende twee organisaties spelen hierin een grote rol: MVO Nederland en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. De website Ondernemersplein maakt ondernemers daarnaast wegwijs in regels, vergunningen en subsidies van de Nederlandse overheid.

De overheid zelf helpt bedrijven ook op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door transparantie over MVO te stimuleren, door het instellen van subsidies en regelingen en door zelf aan maatschappelijk verantwoord inkopen te doen.

Ketenverantwoordelijkheid

De Nederlandse overheid heeft internationale afspraken op het gebied van MVO onderschreven. In haar beleidsbrief 'Maatschappelijk verantwoord ondernemen loont' heeft de Nederlandse overheid aangegeven dat zij van bedrijven verwacht dat zij internationaal maatschappelijk verantwoord ondernemen. Dat betekent dat een bedrijf zich bewust moet zijn van zijn potentiële negatieve effecten op de wereld, rechtstreeks en via zijn keten van leveranciers en afnemers. En dat hij deze MVO-risico's moet proberen te voorkomen, verminderen en aanpakken.

Bij dertien Nederlandse sectoren die worden beschreven in het rapport MVO Sector Risico Analyse gaat de overheid een stap verder. Zij stimuleert deze sectoren om afspraken te maken over een gezamenlijke aanpak van MVO-risico's in de keten door middel van het opstellen van IMVO-convenanten. Het gaat om de volgende sectoren: bouw, chemie, detailhandel, energie, financiële sector, groothandel, hout en papier, land- en tuinbouw, metaal, elektronica, olie en gas, textiel en kleding, en voedingsmiddelen.

Laatst bijgewerkt: 
14-11-2017 13:32