Inkoop en keten

MVO Tools

Geeft inzicht in de MVO-risico's in internationale handelsrelaties/ketens.

Het kan best lastig zijn om zicht te krijgen op uw handelsketen. Zeker als u een uitgebreid productassortiment hebt. Het Stappenplan MVI is opgesteld door MVO Nederland en inkoopvereniging NEVI, en helpt u een eind op weg naar een duurzame keten.

Weet u wat er speelt bij uw toeleveranciers? Waar uw grondstoffen vandaan komen? En door wie producten vervaardigd worden? Arbeidsomstandigheden en milieu-issues bij buitenlandse toeleveranciers hebben uiteindelijk ook invloed op de duurzaamheid van uw onderneming. Denk daarbij concreet aan onderwerpen als kinderarbeid, biodiversiteit, corruptie, energieverbruik of discriminatie. Het Stappenplan MVI geeft in 7 stappen weer hoe u uw keten kunt verduurzamen.

Also available in English (see link below).

Scan die installateurs inzicht geeft in de stand van zaken van hun duurzaam inkoopbeleid

ITC Standards Map is een handig overzicht van meer dan 170 keurmerken, keteninitiatieven, gedragscodes en audit protocollen op MVO-gebied die wereldwijd worden toegepast.

Er kan gezocht en gefilterd worden op onder meer soort product/dienst, land van herkomst en MVO-thema's.

Milieucentraal laat met de KeurmerkenWijzerzien wat keurmerken betekenen, en hoe betrouwbaar ze zijn.

De KeurmerkenWijzer helpt bij het maken van duurzame keuzes.

De NEVI Gedragscode biedt handreikingen voor het omgaan met ethische dilemma's in het inkoopproces, voor iedereen die bij dit proces betrokken is.

In mei 2017 verschijnt de ISO 20400 richtlijn voor duurzaam inkopen. De ISO 20400-richtlijn biedt zowel publieke als private organisaties praktische handvatten bij het inrichten en borgen van een maatschappelijk verantwoord inkoopproces. ISO 20400 is gebaseerd op ISO 26000, de internationale richtlijn voor MVO.

De ontwerpversie van ISO 20400 is reeds beschikbaar.

Trainingen worden verzorgd door NEN en NEVI.