Praktijkvoorbeeld

De Gemeente Amsterdam vindt haar voorbeeldfunctie in duurzaamheid belangrijk. In 2015 wil de hoofdstad klimaatneutraal bouwen en rijden, en zo duurzaam mogelijk inkopen.

Future Leaders Event 2012

Persbericht

Jong talent verrast grote besdrijven met oplossingen grondstoffenschaarste

"Richt een knooppunt in voor gebruikte mobiele telefoons en verkoop de waardevolle grondstoffen terug aan de producenten", dat is het advies van jonge talenten uit het bedrijfsleven aan Vodafone. Met deze analyse won het team de competitie van het vijfde Future Leaders Event op 8 november. Zo’n 150 high potentials bogen zich voor dit event over prangende vragen van vijf grote bedrijven rondom het thema ‘schaarste’.

In teamverband formuleerden de future leaders een antwoord op de vraag hoe maatschappelijk verantwoord ondernemen kan bijdragen aan de oplossing van schaarste en hoe dit vraagstuk omgebogen kan worden tot een business kans. 

In aanwezigheid van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima riep een deskundige jury bestaande uit onder andere ex-minister Joris Voorhoeve en hoogleraar Future Energy Systems Ad van Wijk het team 'Grondstoffen 1' als winnaar.

Groepsfoto Future Leaders Event 2012
 
Avalon van Liempt, captain van het winnende team, adviseerde Vodafone om een online platform in te richten om gebruikte mobiele telefoons in te zamelen. Zo kunnen deze wereldwijd worden doorverkocht, wat de druk op grondstoffenvoorraden vermindert.

Van Liempt is van mening dat het werken in teamverband leidt tot betere oplossingen: "De teamleden werken bij uiteenlopende bedrijven, dat merk je aan de manier waarop ze het probleem benaderen. Door kritisch te kijken naar alle invalshoeken zijn we als team tot een afgewogen oplossing gekomen. Hadden we dit individueel moeten doen, dan was het resultaat minder goed geweest."
 
Juryvoorzitter Joris Voorhoeve was gecharmeerd van het idee voor een modulaire telefoon. "Onderdelen als het beeldscherm, toetsenbord en de batterij zouden onafhankelijk hergebruikbaar moeten zijn. Zo kunnen we de economische levensduur van telefoons verlengen."
 
Het Future Leaders Event biedt grote bedrijven de mogelijkheid om strategische vraagstukken tegen het licht te houden en deze met behulp van 150 toekomstige leiders een stap verder te brengen. Dit jaarlijkse evenement is een initiatief van het Grote Bedrijven Netwerk van kennis- en netwerkorganisatie MVO Nederland.

Businesscases
Dit jaar stonden de ‘kansen van schaarste’ centraal. Vodafone (grondstoffen), FrieslandCampina (water), Alliander (energie), Douwe Egberts (voedsel) en USG People (arbeid) droegen cases aan, waar de deelnemers in teamverband een oplossing voor aandroegen.

Jury 
Deze oplossingen werden beoordeeld door een jury, bestaande uit Joris Voorhoeve (ex-minister, lector Internationale Vrede, Recht en Veiligheid Haagse Hogeschool), Menno Holterman (Bestuurslid Netherlands Water Partnership), Ad van Wijk (hoogleraar Future Energy Systems TU Delft), Lucas Simons (Young Global Leader, oprichter NewForsight, oprichter Utz) en Bernd Hendriksen (partner KPMG Sustainability). Zij kreeg 18 vernieuwende, adviezen gepresenteerd, waaruit zij een winnaar koos.
 
Schaarste
Met de aanhoudende toename van de wereldbevolking en opkomende markten is schaarste een aanhoudend dilemma. Aardse hulpbronnen raken uitgeput en de grenzen van de rekbaarheid van onze planeet en onze arbeidsmarkt komen steeds dichterbij. Grote bedrijven zijn zich hier steeds meer van bewust, gesterkt door recente onderzoeken van onder andere de Club van Rome en KPMG. Juryvoorzitter Joris Voorhoeve: "Ontwikkelingen op het gebied van schaarste raken ons vroeg of laat allemaal. Het Future Leaders Event kan het verschil maken tussen voorbereid of verrast."

Willem Lageweg, directeur van MVO Nederland: "Grote bedrijven kunnen een belangrijke rol spelen bij het vertalen van schaarste in kansen en innovaties. Het is een verhaal over niet alleen technische oplossingen. Bij duurzaamheid gaat het vooral ook om sociale innovatie waarbij slim samenwerken en inspirerend leiderschap speerpunt thema’s zijn."

Duurzaam leiderschap
“Met het Future Leaders Event willen we high potentials van 25 tot 35 jaar laten ervaren dat duurzaamheid een enorme inspiratiebron is bij het leiden van een onderneming of een overheidsorganisatie,” volgens Lageweg. “De wereld verandert steeds sneller. Daarom is modern en dynamisch leiderschap belangrijk”, aldus Voorhoeve. “Het Future Leaders Event helpt daarbij, door nieuw talent aan te moedigen, zelfs te ontdekken. Het is noodzakelijk dat jonge mensen tijd nemen in hun carrière om zich te oriënteren op wat de toekomst kan brengen.”

beeld: Aad van Vliet - www.aadvanvliet.nl

Lees hier het volledige persbericht.

Laatst bijgewerkt: 
06-10-2015 10:20