In drie stappen naar je stakeholders

Vergroot je impact

Agenda

dinsdag 18 juni 2019 - 10:30 tot 17:00
woensdag 19 juni 2019 - 17:30 tot 20:30
donderdag 20 juni 2019 (Hele dag)
dinsdag 25 juni 2019 - 09:30 tot 13:00

Persoonlijke diensten

Helpdesk

foto sociale innovatie (Manpower) fotograaf Jeffry Ruigendijk

MVO in de sector

De MVO-thema’s in de persoonlijke dienstverlening gaan vooral over de people-kant van duurzaamheid. Hieronder valt bijvoorbeeld goed werkgeverschap, diversiteit, arbeidsparticipatie en maatschappelijk betrokken ondernemen (MBO).

Goed werkgeverschap richt zich op de basisprincipes: werk is gezond en plezierig, werk ontwikkelt en is zingevend. Het bieden van een eerlijke beloning, ontplooiingskansen, veilige werkomstandigheden en het voeren van een leeftijdsbewust personeelsbeleid valt allemaal goed werkgeverschap. Directe resultaten hiervan zijn minder uitval en betere dienstverlening. Deze onderwerpen zijn des te belangrijker in een branche waar ook veel werk zwart gebeurt, denk aan huishoudelijke hulp, kinderopvang en klussen in huis.  

Duurzaam inkopen

Een ander MVO aspect is duurzaam inkopen, waarbij ondernemers behalve prijs en kwaliteit ook letten op milieu- en sociale aspecten. Biologische en fairtrade producten zijn bijvoorbeeld steeds beter verkrijgbaar, net als dierproefvrije cosmetica. Daarnaast kan een ondernemer rekening houden met het milieu door te letten op energiebesparing, afvalmindering en -scheiding, duurzame mobiliteit en huisvesting.

In de persoonlijke dienstverlening is vooral op het gebied van energiebesparing (verlichting, verwarming en airconditioning) winst te behalen. Bedrijven die veel water gebruiken, zoals wellnesscentra en kappers, kunnen veel bereiken door daar zuiniger en slimmer mee om te gaan.  

Bewustwording

Ondernemers in de sector kunnen ook een belangrijke bijdrage leveren aan de duurzame bewustwording van hun klanten. Zo kunnen zij hun klanten bijvoorbeeld voorlichten over de duurzaamheid en gezondheid van de producten die ze aanbieden. Transparantie is hierbij een sleutelwoord. Andere MVO-issues zijn de hygiëne, de gezondheid en veiligheid bij het gebruik van producten die bijvoorbeeld weekmakers of giftige elementen bevatten.

Laatst bijgewerkt: 
28-05-2014 14:07