Horeca

Helpdesk

Nut en noodzaak

Als ondernemer in de horeca weet je wat werken is. Er is veel concurrentie en je bent erg afhankelijk van externe factoren als het weer en de economie. Even stilstaan om na denken over je impact op maatschappelijke issues als klimaat, gezondheid en verantwoord inkopen schiet er vaak bij in. Toch is het belangrijk om hier wel de tijd voor te nemen, al is het maar omdat het je veel op kan leveren.

Voedselverspilling

De horeca verspilt jaarlijks 51.000 ton aan voedsel. Dat is niet alleen een probleem als je kijkt naar de voedselschaarste wereldwijd en de enorme impact op milieu en klimaat, voedselverspilling is ook een enorme en onnodige kostenpost. Door onder andere te kijken naar menusamenstelling, portiegrootte en inkoop kun je veel verspilling voorkomen.

Klimaat en energie

Er is geen ontkennen meer aan, de aarde warmt op. Goed voor het terrasweer misschien, maar klimaatverandering heeft grote gevolgen, zoals extreme weersomstandigheden, overstromingen en droogte. Het verminderen van CO2-uitstoot lijkt misschien een zaak van de zware industrie, maar er zijn ook veel mogelijkheden voor horecaondernemers. Door te kijken naar de milieu-impact van je menu en energieverbruik bijvoorbeeld. Naast een reductie in CO2-uitstoot bespaart het vaak ook kosten.

Personeel

Vriendelijk en behulpzaam personeel is belangrijk voor de beleving van de gast. De horeca is een arbeidsintensieve sector, met wisselende diensten en zwaar werk. Extra belangrijk is het dan ook om goed voor je personeel te zorgen. Als zij plezier hebben in hun werk, stralen ze dat uit naar de gasten.

Gezondheid

Gezond eten is een grote trend. De vele foodblogs, het aanbod in supermarkten en het aantal nieuwe gezonde horecaconcepten wijzen op de toenemende aandacht voor gezond eten. Bovendien is gezonde voeding een belangrijk thema in maatschappelijke uitdagingen als overgewicht en vergrijzing. Natuurlijk hoeft niet direct je frituurpan de deur uit, maar het is wel interessant gezondere opties toe te voegen op de kaart.

Toegankelijkheid

Gastvrijheid is een van de belangrijkste waarden in de horeca. In Nederland heeft zeker 15% van de mensen een of meerdere beperkingen. En ook zij willen zich welkom voelen en kunnen genieten van een dagje uit. Kleine aanpassingen kunnen voor velen een groot verschil maken. Dit hoeven niet altijd fysieke aanpassingen te zijn, het kan ook gaan over de manier hoe je gasten met een beperking benadert of hen kan helpen.

Laatst bijgewerkt: 
06-09-2016 13:49