Vergroot je impact

Agenda

dinsdag 25 juni 2019 - 09:30 tot 13:00
dinsdag 25 juni 2019 - 16:00 tot 16:45
maandag 1 juli 2019 - 16:00 tot 20:00
dinsdag 2 juli 2019 (Hele dag)

Beton en cement

De kringloop sluiten

De bouwsector is sterk afhankelijk van vraag naar en aanbod van vastgoed. Verstedelijking en demografische groei zorgen voor toenemende behoefte naar betaalbare woningbouw. De financiële crisis zorgt daarentegen voor veel leegstand van kantoren en winkels.

Langdurige leegstand heeft grote financiële gevolgen voor de gebouweigenaren, de afwezigheid van een huurder kan consequenties hebben voor dekking, herbouwwaarde en verzekeringspremies. Ook neemt de kans op schades bij langdurige leegstand toe.

Voor investeerders in vastgoed is het daarom aantrekkelijk om flexibel en adaptief te bouwen. Dat wil zeggen dat een gebouw zo ontworpen is dat deze tijdens de gebruiksfase voor meerdere functies inzetbaar is. Dit voorkomt onnodige leegstand of sloop en de economische waarde van het vastgoed neemt hierdoor toe.

De lange levensduur van beton is van zichzelf al een duurzame eigenschap. Dat wordt nog eens vergroot als je niet alleen naar de levensduur van het materiaal, maar ook naar de toepasbaarheid kijkt. Een voorbeeld hiervan is demontabel bouwen, waardoor een gebouw makkelijker is aan te passen aan de behoefte.

Van afval naar grondstof

Oud beton kan als basismateriaal dienen voor nieuw beton. Zo worden afvalstromen beperkt, grondstoffen gespaard en CO2-uitstoot teruggedrongen. Bestaand cement hoeft namelijk maar tot zo’n 600 graden verhit te worden, terwijl dit bij nieuw cement uit kalksteen 1600 graden is.

Na bewerking (breken, zeven, reinigen) kan gesloopt beton prima worden hergebruikt als nieuw toeslagmateriaal. Momenteel gebeurt dat vooral met betongranulaat voor funderingen. Maar er zijn nieuwe technieken in ontwikkeling voor meer hoogwaardig hergebruik. Advanced Dry Recovery bijvoorbeeld, waarbij betonpuin door elektrische fragmentatie wordt gescheiden in de originele componenten: zand, granulaten en (grondstof voor) cement.

Doorgaans wordt minder dan 5% beton hergebruikt voor nieuw beton, maar architectenbureau Archiview laat zien dat dat al veel beter kan. Voor een appartementencomplex in Groningen maakten zij gebruik van betonmortel dat voor 20% uit sloopbeton bestaat. Lees het interview met architect Jack van der Palen in Trouw.

Laatst bijgewerkt: 
25-02-2015 17:37