Vergroot je impact

Agenda

maandag 1 juli 2019 - 16:00 tot 20:00
dinsdag 2 juli 2019 (Hele dag)
donderdag 4 juli 2019 - 16:00 tot 18:30
Wordt herhaald elke 2 weken 4 keer
vrijdag 2 augustus 2019 - 09:00 tot 17:00
vrijdag 16 augustus 2019 - 09:00 tot 17:00
vrijdag 30 augustus 2019 - 09:00 tot 17:00
vrijdag 13 september 2019 - 09:00 tot 17:00

Beton en cement

Circulair betongebruik

De circulaire economie biedt veel kansen voor de bouwsector, ook binnen de betonketen. In een circulaire bouwketen worden gebouwen en infrastructuren ontworpen voor maximale levensduur en demontagemogelijkheden. Tijdens de levensduur kenmerken objecten zich door flexibiliteit van functie en technologische aanpassing, zoals probleemloze vervanging van installaties. Grondstoffen en materialen worden zo geproduceerd en ingezet dat ze zo goed mogelijk te hergebruiken zijn. Oftewel: een levenscyclusbenadering van grondstof tot product.

Circulair bouwontwerp

Een circulair ontwerpprincipe is anticiperend bouwen. Een gebouw moet door de tijd heen van functie kunnen wisselen of zich aanpassen aan een veranderende behoefte van de gebruiker. Deze multifunctionaliteit zorgt voor een robuuster verdienmodel achter de investering.

Een andere manier om de levensduur van een object of de onderdelen te verlengen is modulair bouwen. Bijvoorbeeld met voorgefabriceerde componenten zoals wand-, muur- en plafondpanelen. Door deze op maat te maken wordt het materiaalverlies beperkt en is de montage eenvoudiger en goed te integreren met isolatie. Om echt circulair te zijn moeten alle materialen en onderdelen hergebruikt kunnen worden.

Hoogwaardig hergebruik: van beton naar beton

Betonnen constructies worden aan het eind van hun levensduur gesloopt. Sloopbeton wordt al op grote schaal hergebruikt door het te verwerken tot granulaat voor wegenbouw. Dit is geen hoogwaardig hergebruik omdat niet alle grondstoffen van het beton optimaal worden benut.

Meer hoogwaardig hergebruik van beton is:

  • Toepassing van Advanced Dry Recovery om op basis van elektrische fragmentatie het betonpuin te scheiden in de originele componenten: zand, granulaten en (grondstof voor) cement.
  • Hoogwaardig granulaat voor betonproductie: natuurlijk steengruis van gebroken en gewassen beton dat weer input is voor nieuw beton.
  • Hergebruik van betonblokken voor bijvoorbeeld gebouwskeletten, landingsbanen of banken in de openbare ruimte. Circulair gezien is dit de beste optie omdat er geen extra stappen nodig zijn die energie kosten, je kunt de blokken immers direct opnieuw gebruiken. Een mooi voorbeeld hiervan is het project Kringloop Zuid, dat onder meer tweedehands gevelbeplating toepast.

Ketenintegratie

Circulaire economie in de betonketen vereist organisatie en samenwerking, met als doel maximaal hergebruik van materialen en grondstoffen. Dat wil zeggen verticale integratie van het bouwproces, financiering, gebruik en onderhoud. Bijvoorbeeld dat in de ontwerpfase al voorwaarden gesteld zijn aan de materialen, zodat die optimaal geschikt zijn voor hergebruik.

Een middel om deze circulaire samenwerking te ondersteunen is een grondstoffenbank, waar teruggewonnen materialen ingenomen en opnieuw worden verkocht. Op de website van RVO vindt u meer informatie over de voordelen, voorwaarden en valkuilen van een dergelijke grondstoffenbank.

Ook kan het helpen om een materialenpaspoort te introduceren, een soort label dat aangeeft wat er precies inzit, in welke hoeveelheden en in welke samenstelling. Daardoor zijn grondstoffen herkenbaar, en breed en efficiënt opnieuw te gebruiken. Meer informatie over het materialenpaspoort leest u hier.

Circulaire businesscase

Het oude Expo Center in Hengelo werd getransformeerd tot een nieuw datacenter, waarbij 95% van de materialen opnieuw werden gebruikt. Zoals het metselwerk, de gevelplaten, de gevelbekleding, de dakplaten en de isolatie.

Door bijvoorbeeld de cellenbeton-gevelplaten te ontdoen van lijmresten en van dezelfde platen een nieuwe gevel te bouwen, bespaarde de opdrachtgever 130.000 euro op een gevel met een lengte van 78 meter. Voor de aannemer en zijn onderaannemers betekent hergebruik een snellere bouwtijd. In dit project bijvoorbeeld werd de bouwtijd met ruim 3 weken verkort.

Laatst bijgewerkt: 
25-02-2015 17:41